© Shutterstock

Waarom groenten nog steeds in plastic verpakt worden

Het gebruik van plastic zakjes in de supermarkt liggen onder vuur maar toch worden komkommers en tal van andere groenten nog steeds verpakt in plastic. En daar is een goede reden voor besloten wetenschappers van de universiteit van Wageningen.

lla

De afdeling Food & Biobased Research van de Nederlandse universiteit toonde aan dat de juiste beschermende verpakking de houdbaarheidsdatum van groenten en fruit kan verdrievoudigen. Door komkommers en allerlei groenten te verpakken, wordt de zuurstof gereguleerd en droogt het voedsel niet uit. Doordat producten minder snel bederven, wordt de productuitval in de voedselketen lager wat dan weer leidt tot minder voedselverspilling.

Verpakken we dan beter alle voedselproducten in plastic? Volgens de wetenschappers hangt de wijze van verpakken af van het type product. Bij de meeste verse producten zoals groenten en fruit moet de gas-doorlaatbaarheid van de verpakking afgestemd worden op de ademhaling van de producten. Denk daarbij aan een verpakkingsmateriaal met kleine, luchtdoorlatende gaatjes.

En het milieu?

Het mag gek lijken, toch geloven onderzoekers dat de berg plastic minder schadelijk is voor het milieu dan niet verpakte groenten en fruit. Door het verpakken gaan er minder groente verloren, zowel in de winkel, bij de teler als in je eigen huis. Ook moet de boer minder groenten produceren waardoor het transport afneemt. Ook het gebruik van energie en grondstoffen neemt af.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer