photoschmidt 2020

Inflatie in eurozone op recordhoogte, België doet slechter dan Europese gemiddelde

In de landen die de euro gebruiken, zijn de gemiddelde prijzen de afgelopen maand augustus verder doorgestegen met ruim 9 procent in vergelijking met een jaar geleden. Dat blijkt uit nieuwe ramingen van het Europese statistiekbureau. Het gaat om een nieuw recordniveau. Ons land zit iets boven het Europese gemiddelde. Frankrijk heeft dan weer de laagste inflatie van de eurozone, vooral omdat de elektriciteits- en gasprijzen daar geblokkeerd zijn.

Volgens Eurostat bedroeg de inflatie in België 10,5 procent in augustus. In juli was dat 10,4 procent. De Europese berekeningswijze verschilt van die van Statbel, dat eerder deze week het Belgisch inflatiecijfer voor augustus op 9,94 procent zette, het hoogste sinds 1976.

Hoe dan ook zit België boven het Europese inflatiecijfer van 9,1 procent. Dat cijfer is het hoogste sinds de euro als munteenheid is ingevoerd in 1999 en de inflatie kwam ook iets hoger uit dan wat economen hadden verwacht voor de maand augustus.

Het is geen verrassing: vooral de prijzen van energie doen de inflatie doorstijgen. Ook voedsel, alcohol en tabak zijn alweer een stuk duurder geworden. De sterk gestegen voedingsprijzen volgen de grondstoffenprijzen in de landbouw, die onder meer door slechte oogsten en de oorlog in Oekraïne flink de hoogte in zijn gegaan.

Frankrijk

In Frankijk bleef de inflatie de afgelopen maand enigszins beperkt, tot 6,5 procent. Het laagste cijfer van de eurozone. Dat heeft vooral te maken met het feit dat bij onze zuiderburen de elektriciteits- en gasprijzen gelimiteerd zijn. In Frankrijk zijn twee van de grootste energiebedrijven voor een deel in handen van de staat, een wezenlijk verschil met bijvoorbeeld ons land.

Nederland heeft volgens de Europese cijfers dan weer een inflatie van 13,6 procent, in Duitsland stegen de prijzen met 8,8 procent. De hoogste inflatiecijfers worden opgetekend in Estland (25,2 procent), Litouwen (21,1 procent) en Letland (20,8 procent).

De sterke stijging van de prijzen in de eurozone vergroot de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om haar monetair beleid te verstrakken. De doelstelling van de ECB is een inflatie onder de 2 procent.

Meest gelezen