Zo kies je een banaan met minder van die vieze witte draadjes als je ze pelt: “Ze bevatten latex en tannines”
Soms zijn er bijna geen, de andere keer hangt je banaan er vol mee. “En dat kan best vervelend zijn, want lekker zijn die lange, witte slierten niet echt”, weet Sebastien Carpentier. Hij onderzoekt de eigenschappen van bananen. Welke functie hebben die draadjes? Kan je er iets tegen doen? En is het gezond om ze op te eten?
“De draadjes van de banaan hebben een wetenschappelijke naam: we noemen ze vaatbundelsystemen”, legt Sebastien Carpentier uit. Hij is wetenschapper en groepsleider van het bananenteam binnen Alliance of Bioversity International & CIAT aan de KU Leuven. “In het Engels heten ze phloem bundles. Het zijn de systemen die alle voedingsstoffen van de plant naar de vrucht brengen. Op basis van licht maakt de plant namelijk heel veel suikers aan en uit de grond haalt ze nutriënten zoals kalium, stikstof en fosfor. Die zaken moeten allemaal in de vrucht raken. Daarvoor is er dat vaatbundelsysteem.”
De draadjes zitten vooral in de schil, maar soms beginnen ze los te komen, waardoor ze ietwat in de weg zitten wanneer je jouw banaan gepeld hebt. “De schil is in eerste instantie groen en maakt een klein beetje suiker aan, maar wanneer de banaan rijpt, wordt de schil zachter. Dan komt ze makkelijker los van de vrucht. En daarbij komen ook die draadjes los die voor de voedingsstoffen zorgen. In het algemeen geldt: hoe rijper de banaan, hoe meer draadjes je zal hebben. Wat je ongetwijfeld zelf ook al gemerkt hebt.”
Mag je die draadjes opeten?
“Je mag die draadjes effectief gewoon opeten”, stelt Carpentier gerust. “Maar ze zijn niet bepaald lekker, aangezien in dat systeem vooral heel veel vezels met bijvoorbeeld latex en tannines zitten. Die laatste kan je ook in wijn proeven. Dat voelt wat scherp aan de tanden. Ongezond is het zeker niet, wel zal het nogal een bittere smaak opleveren”, aldus Carpentier. De truc om al die draadjes te vermijden is vooral om de banaan niet té rijp te laten worden.
En wat als je overrijpe bananen nog wil gebruiken in het fruitpapje van een baby of in gebak, waarvoor die overrijpe exemplaren net goed zijn? “Dan mag je die draadjes gewoon mee pletten in het mengsel”, legt Carpentier uit. “Daar is oprecht niets ongezond aan. Maar ook hier: omdat de smaak bitter is, kan het zijn dat je dat ook weer proeft in het fruitpapje of de cake. Het is geen slecht idee om ze te verwijderen als je de smaak ervan niet kan uitstaan, maar je doet niets mis met ze gewoon op te eten.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
-
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij en is het tijd voor Eid-al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot op zo’n dag? Wat houdt dat einde van de vastentijd precies in? En eet elk gezin iets anders, zoals met Kerstmis, of zijn er vaste waarden die nooit mogen ontbreken? -
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
Wie aan mandarijnen denkt, denkt aan Sinterklaas. Die zijn dus pas vanaf de late herfst in het seizoen. En toch blijkt net nu een nieuwe mandarijnensoort in de rekken van Albert Heijn te verschijnen. De Orri-mandarijnen zouden zoeter zijn dan de klassieke mandarijnen. Waar komt die nieuwe soort vandaan? Wat is het verschil? En hoe komt het dat deze soort buiten het seizoen verschijnt? -
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen
De ene poetst zijn tanden voor het ontbijt, de andere erna, maar wat is nu eigenlijk de juiste volgorde? En wat als je niét ontbijt? Tandarts Jean-Paul Souffriau van het Verbond der Vlaamse Tandartsen geeft voor eens en altijd het juiste antwoord op de vraag. -
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
-
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?