De Croo op Overlegcomité: ‘Geen mirakeloplossing, maar we halen alles uit de kast’

 ©  EPA-EFE

Het Overlegcomité over de energiecrisis is na twee uur vergaderen afgelopen. Premier Alexander De Croo (Open VLD) houdt een persconferentie om de beslissingen toe te lichten.

 (dvf, sf)

Premier De Croo zegt dat er geen mirakeloplossing bestaat voor de huidige energiecrisis. Hij belooft wel om met alle regeringen samen alles uit de kast te halen. Hij herhaalt zijn pleidooi om op Europees niveau een plafond in te stellen op de gasprijs. ‘Het is duidelijk dat lagere prijzen mogelijk zijn zonder tekorten.’ Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) beaamt dat later tijdens de persconferentie. Er is het een en ander in beweging gezet voor een Europees noodmechanisme. Een goede zaak, vindt de premier, die het mechanisme vorige week met Commissievoorzitter Von der Leyen besprak.

Het Overlegcomité besloot bepaalde huidige maatregelen te verlengen. Zo blijft de lage btw-regeling op elektriciteit en gas nog tot zeker 31 maart 2023 behouden. Ook het bredere sociaal tarief, dat nu zo’n 1 miljoen Belgen helpt, wordt tot die datum aangehouden. De lagere accijnzen op benzine en diesel verdwijnen voorlopig niet en ook voor wie zijn huis met stookolie verwarmt blijven er ‘identieke financiële compensatiemaatregelen’ gelden.

Er komt bovendien overleg met de financiële sector. Mensen die een woonlening moeten terugbetalen, zouden daarvoor meer ruimte moeten krijgen. Ook leningen met als doel om te investeren in groene energie, bijvoorbeeld in zonnepanelen, zouden gemakkelijker uitgedeeld kunnen worden.

In eigen boezem

De overheid kijkt ook naar de bespaarmogelijkheden. ‘We gaan kijken hoe we zelf maximaal energie kunnen besparen.’ Het gaat dan bijvoorbeeld over hoe bij overheidsgebouwen en monumenten op elektriciteit of gas kan worden bespaard. De federale overheid wil daarmee een voorbeeld zijn voor de burger.

De Croo zegt dat de regering verder onderzoekt hoe ze een overwinstbelasting in het leven kan roepen voor de energiebedrijven. De overwinstbelasting voor nucleaire energie moet daarbij als handige kladversie dienen. De overwinsten van de energiebedrijven zouden in een solidariteitsfonds moeten terechtkomen.

Vlaanderen binnen bevoegdheid

Vlaams minister-president Jambon belooft er alles aan te doen om deze crisis het hoofd te bieden, binnen de Vlaamse bevoegdheid. Hij geeft renovatiepremies als voorbeeld. In zijn septemberverklaring zullen nog meer maatregelen aangekondigd worden, zegt hij.

De regering heeft verder ook gevraagd om de kerncentrales Tihange 2 en Doel 3 open te houden tot 31 maart 2023. België kan de winter rustig doorkomen, luidt het perscommuniqué, als de winter niet strenger is dan normaal zou ons land zelfs energie over hebben. Die kunnen we dan ter beschikking stellen van het buitenland.