Direct naar artikelinhoud
LiveblogOverlegcomité Energie

Live - ‘Er is geen mirakeloplossing’: De Croo kijkt vooral naar EU om energieprijzen te verlagen

Premier Alexander De Croo (Open Vld) op de persconferentie na het Overlegcomité.Beeld BELGA

Het Overlegcomité zat deze namiddag bijeen over de exploderende energieprijzen. Vanaf 18 uur volgt er een persconferentie daarover. Volg alle ontwikkelingen in deze liveblog.

• Download hier de app van De Morgen en blijf als eerste op de hoogte bij belangrijk nieuws

• Energie-expert over de maatregelen van het Overlegcomité: ‘De terughoudendheid van Vlaanderen is hallucinant’

• Het besluit na woelige dagen: premier De Croo heeft het best handig gespeeld

Live

  1. "We zullen komende dagen en maanden alle zeilen moeten bijzetten"

    "We zullen inderdaad samen moeten zien dat we het hoofd kunnen bieden aan deze crisis", beaamt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). "We zullen de komende dagen en maanden alle zeilen moeten bijzetten, maar we moeten beseffen dat er ook op het budgettaire vlak limieten zijn."

    "De Vlaamse regering is op dit moment aan een budgetronde bezig, en daar zal deze crisis een belangrijk luik in zijn. Alle bijkomende maatregelen met budgettaire consequenties zullen daarin aan bod komen", klinkt het.

    Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).Beeld Photo News
  2. Dit heeft het Overlegcomité beslist

    De persconferentie is intussen afgelopen. Grote beslissingen zijn er niet genomen. Zoals verwacht kijken de regeringen van ons land vooral naar de Europese Unie om maatregelen te nemen. Lees hier over welke maatregelen het Overlegcomité een akkoord bereikte.

    Beeld Photo News
  3. De Croo schetst vijf elementen waar een akkoord over is bereikt

    Premier Alexander De Croo (Open Vld) schuift vijf zaken naar voor waarover het Overlegcomité een akkoord bereikte:

    1. Een heleboel maatregelen die de federale regering al nam om mensen het makkelijker te maken hun energiefactuur te betalen worden verlengd. Eerst en vooral wordt de verlaging van de btw op gas en elektriciteit verlengd. Ook de verlaging van de accijnzen op motorbrandstoffen is verlengd tot eind maart.

    2. De verschillende regeringen zullen met de bedrijfsfederaties in overleg gaan om te kijken hoe de overheid bedrijven kan ondersteunen.

    3. "We gaan in overleg met de financiële sector om een uitstel van betaling voor de hypotheekbijdrage te verkrijgen", zegt De Croo. "Want we zien vandaag al dat sommige mensen meer betalen voor energie dan voor hun hypotheek." Tijdens de coronacrisis was die een maatregel al eens van kracht. Ook zullen de regeringen overleggen met de banken hoe mensen makkelijker leningen kunnen aangaan om te renoveren. "We moeten ervoor zorgen dat mensen die vandaag willen investeren om een lager energieverbruik te hebben, dat kunnen", zegt De Croo.

    4. "Een vierde element is het verminderen van het verbruik", zegt De Croo. Zoals eerder werd aangekondigd zullen de openbare diensten de verwarming lager zetten en zullen lichten aan monumenten gedoofd worden.

    5. Ook de overbelasting kwam weer ter sprake. "Er bestaat vandaag al zoiets als de nucleaire rente, we zullen proberen dat uit te breiden naar de andere bedrijven in de sector die momenteel overwinsten boeken", zegt De Croo.

  4. De Croo kijkt naar Europese Unie

    "In Europa mogen we momenteel maar één prioriteit hebben: alles doen om de prijzen naar beneden te krijgen", zegt De Croo. "Enkel Europa kan het bloeden doen stoppen."

    De Croo benadrukt nogmaals dat ons land al sinds maart pleit voor interventies op de gasmarkt. Hij looft de uitlatingen van commissievoorzitter Ursula Von der Leyen om een noodinterventie op te zetten.

  5. "We gaan alles uit de kast halen"

    "Deze persconferentie heeft een reden: het feit dat we voorbije dagen gezien hebben dat de energieprijzen op schrikbarende manier gestegen zijn tot een niveau dat onhoudbaar is. Iedereen stelt zich dezelfde vraag: waar houdt dit op en hoe raken we hier samen door?" Dat zegt Alexander De Croo (Open Vld) op de persconferentie na het Overlegcomité.

    “Laat duidelijk zijn: hier bestaat geen mirakeloplossing tegen. Maar alle regeringen duidelijk geweest: we gaan alles uit de kast halen om ons hier door te slaan.”

  6. Overlegcomité is afgelopen, volg de persconferentie hier om 18 uur

    Het Overlegcomité is afgelopen. Om 18 uur volgt een persconferentie, zo laat de woordvoerder van premier Alexander De Croo (Open Vld) weten.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Volg de persconferentie hier straks live.

  7. Groene ministers: "Kernenergie niet op agenda Overlegcomité"

    Probeert de federale regering om naast Tihange 3 en Doel 4 ook de andere Belgische kerncentrales langer open te houden? Die vraag duikt al enige tijd met de regelmaat van de klok op.

    Volgens de groene ministers staat de kwestie niet op de agenda deze middag. Dat zeiden ze bij het binnengaan van de vergadering. "We zijn hier om het te hebben over de prijzen", zei Waals minister van Energie Philippe Henry bij persagentschap Belga. Volgens federaal minister Tinne Van der Straeten is het de bedoeling om aan te tonen dat de verschillende regeringen van het land samen kunnen werken om de energiecrisis aan te pakken. Federaal Ecolo-vicepremier Georges Gilkinet had het over een "toekomstgerichte" vergadering. 

    De andere aanwezige ministers legden geen verklaringen af, met uitzondering van MR-vicepremier David Clarinval. En opvallend: volgens hem maakt de nucleaire kwestie hoe dan ook "deel uit van het debat". Clarinval maakt zich als bevoegd minister zorgen om het lot van zelfstandigen en kmo's, voor wie de hoge energieprijzen onbetaalbaar dreigen te worden. Er moeten maatregelen komen om de facturen voor hen te verlagen, zei hij.

    Vice-premier en minister David Clarinval (MR).Beeld BELGA
  8. Overlegcomité over energiecrisis aan de gang

    Wat gebeurt er vandaag?

    Vandaag zal voor het eerst een Overlegcomité Energie samenkomen. Regeringsleiders en bevoegde ministers zullen er bespreken wat ze nog meer kunnen doen om de losgeslagen gas- en elektriciteitsprijzen enigszins te drukken. Eenvoudig wordt dat niet. Overal valt te horen: het is vooral aan Europa.

    De grote vraag is hoeveel resultaat het Overlegcomité kan opleveren. Snelle beslissingen moeten wellicht niet verwacht worden. Daarvoor zijn de budgettaire gevolgen van sommige maatregelen te groot. Voor andere maatregelen kan het Overlegcomité vermoedelijk niet veel verder komen dan intentieverklaringen.

    Wat ligt er op tafel?

    De regering besliste gisterenavond al om het sociaal energietarief uit te breiden tot maart 2023. Daarmee helpt ze ongeveer 2 miljoen Belgen. Ook de verlaagde btw op elektriciteit en de accijnskortingen aan de pomp worden wellicht verlengd.

    Er is binnen de regering ook sprake van “andere socio-economische steunmaatregelen in functie van de economische evoluties”. Het zou dan onder meer gaan om een pauzeknop voor de terugbetaling van woonkredieten voor wie financieel in de problemen raakt. Maar dat valt dus nog af te wachten.

    Hoe blijf ik op de hoogte?

    De betrokken ministers komen rond 15 uur samen in Brussel. Naar alle waarschijnlijkheid volgt na het Overlegcomité een persconferentie.

    Download hier de app van De Morgen en krijg een melding wanneer de persconferentie van de premier begint. Geen tijd om te kijken? Krijg via onze app als eerste een bericht over de nieuwe maatregelen. Zo hoeft u niets te missen.

    Of laat hieronder uw e-mailadres achter voor de breaking-nieuwsbrief van De Morgen en krijg een bericht in uw mailbox:

  9. Energie-intensieve bedrijven vrezen structurele schade door hoge gasprijzen

    Als er niet snel iets gedaan wordt aan de ongezien hoge energieprijzen, dan dreigen bedrijven uit energie-intensieve sectoren andere oorden op te zoeken. Met die boodschap kwam sectorfederatie Febeliec. Overheden moeten vooral snel ingrijpen om de gasprijzen te verlagen, luidt het.

    Febeliec vertegenwoordigt industriële grootverbruikers van energie (meer dan 100 gigawattuur per jaar). Het gaat om ondernemingen waar de energiefactuur een groot deel van de productiekosten uitmaakt, zoals metaal- en chemische bedrijven. België telt 137 dergelijke bedrijven, waarvan 41 leden van Febeliec. Die laatste zijn goed voor zo'n 230.000 directe banen.

    Nu de prijzen voor aardgas en elektriciteit hoge toppen scheren, krijgen de Belgische grootverbruikers klappen. "Op een bepaald moment wordt het onmogelijk om de energieprijzen door te rekenen aan klanten", zegt Febeliec-directeur Peter Claes. Belgische bedrijven die actief zijn op wereldwijde markten, kunnen dan niet meer concurreren met bijvoorbeeld spelers uit de Verenigde Staten, waar de energieprijzen veel minder zijn gestegen.

  10. Ecolo-covoorzitter Nollet is houding Bouchez beu: 'Kan niet blijven duren'

    MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft vandaag opnieuw fors uitgehaald naar minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Hij beschuldigde haar ervan te liegen in het dossier over de kerncentrales. Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet heeft het gehad met de houding van Bouchez. "Dit kan niet blijven duren", waarschuwt Nollet.

    Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet.Beeld BELGA

    Op de Franstalige nieuwszender LN24 stelde Bouchez dat de Energieminister loog toen ze zei dat de kerncentrales niet kunnen worden verlengd uit veiligheidsredenen. De reactoren houden volgens hem geen risico in. En als er scheurtjes ontdekt zijn in twee van de reactoren, dan zijn die "onzichtbaar voor het blote oog", stelde de liberale voorzitter. "Als die centrales echt gevaarlijk zijn, waarom sluit de minister ze dan morgenvroeg niet?"

    Even later reageerde Ecolo-covoorzitter Nollet bij de RTBF hoorbaar geïrriteerd op de kritiek van zijn homoloog op minister Van der Straeten, maar ook op premier Alexander De Croo. "Dit kan niet blijven duren", luidde het.

    Volgens hem schaadt de houding van de MR-voorzitter de Belgische geloofwaardigheid op het Europese toneel. In zijn ogen blijft Bouchez vasthouden aan praktijken uit de 20ste eeuw, door constant op de rem te duwen wanneer het gaat om het belasten van de overwinsten van de energieproducenten. "Zijn neoliberaal model slaat nergens meer op." 

  11. Sammy Mahdi pleit voor levensduurverlenging kerncentrales met 20 jaar

    CD&V wil dat de federale regering mikt op een levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 met 20 jaar, in plaats van de 10 jaar die binnen de regering overeen was gekomen.

    "Die twee kerncentrales langer openhouden, is een belangrijke hefboom om een goede deal te vinden tussen alle partijen. Dat is goed voor onze inwoners en voor de overheid, maar ook voor Engie zelf, wat ruimte geeft om te onderhandelen over een hogere bijdrage", zegt partijvoorzitter Sammy Mahdi.

    Sammy Mahdi.Beeld BELGA
  12. Princiepsakkoord om overwinsten bij energiebedrijven te belasten

    De federale regering heeft een princiepsakkoord bereikt om de overwinsten bij alle energieproducten en -leveranciers te belasten. De regering geeft zichzelf tot eind september voor de concrete uitwerking van dit complexe dossier. De duurste producent bepaalt de dagprijs. Een deel van die elektriciteit wordt opgewekt met gascentrales. De gasprijs staat hoog, dus stijgt de prijs om die stroom te produceren. Wie goedkoper energie produceert, ziet de winstmarges stijgen.

  13. Georges-Louis Bouchez: 'Geen akkoord zonder hulp voor zelfstandigen'

    "We zullen eerst de bevoorradingszekerheid moeten kunnen waarborgen", zegt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. "Dan moeten we werken aan de prijzen. We stellen een speciale crisisbijdrage voor die betaald wordt door de producenten, waardoor er een automatische korting op de factuur mogelijk is. Vandaag is het fundamenteel dat we de zelfstandigen hulp bieden. Als er niets is voor KMO's en zelfstandigen, komt er geen akkoord."

  14. Zuhal Demir: 'Sommige voorzitters vinden dat ik moet stoppen met zagen, zelf beter minder show verkopen in de media'

    Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) bijt vandaag van zich af in de commissie. "Sommige voorzitters vinden dat ik moet stoppen met zagen. Ze zouden misschien zelf beter minder show verkopen in de media", aldus Demir. Er ontstond gekibbel na de uitspraak van Demir tijdens een persconferentie in Beringen. "Overleg weigeren zou onbeleefd zijn, maar overleg over wat?”, zei ze toen.

  15. Sociaal tarief, verlaagde btw en kortingen aan de pomp blijven alvast behouden tot maart

    De federale regering heeft dinsdagavond al op eigen houtje beslist om het sociaal energietarief, de verlaagde btw op energie en de accijnskortingen aan de pomp te verlengen tot eind maart. Er zal ook bekeken worden of Tihange 2 iets langer kan openblijven.

    Lees het artikel.

    Minister van Energie Tinne van der Straeten (Groen) en premier Alexander De Croo (Open Vld).Beeld BELGA
  16. Conner Rousseau (Vooruit): 'De factuur moet omlaag'

    "Wie niet naar het overlegcomité komt om resultaat te boeken, blijft beter thuis. Of gaat op café aan de toog hangen. Het is alle hens aan dek. De factuur moet omlaag. Werk samen", schrijft voorzitter van Vooruit Conner Rousseau op Twitter. 

    Twitter bericht wordt geladen...