rights managed

"Geen woorden maar daden nodig" na Overlegcomité, en banken willen helpen "maar niet met zelfde instrumenten als tijdens coronacrisis"

De financiële sector wil zijn verantwoordelijkheid nemen in de energiecrisis, maar de manier waarop moet nog bekeken worden. Zo reageert sectorfederatie Febelfin na afloop van het Overlegcomité. Ondernemersorganisatie Unizo en technologiefederatie Agoria missen dan weer een concrete timing. PVDA en Vlaams Belang vinden ten slotte dat het Overlegcomité tot niets heeft geleid. 

IN HET KORT: Wat wil het Overlegcomité in de strijd tegen de hoge energieprijzen

  • De federale regering gaat de temperatuur in al haar gebouwen te verlagen en de airconditioning beperken. De verlichting in de gebouwen en monumenten zal 's avonds worden uitgeschakeld.
  • De bestaande steunmaatregelen (verlaging van accijnzen op benzine en diesel, 6 procent btw op elektriciteit en gas...) worden verlengd tot het einde van de winter.
  • De federale regering onderhandelt met de banken om de zwaarst getroffen huishoudens te helpen, onder meer via uitstel van hypotheekaflossingen.
  • Er komt nog overleg met kmo's, zelfstandigen en bedrijven om te kijken welke maatregelen genomen kunnen worden om de facturen te verzachten.
  • De federale regering wil de overwinsten van energiebedrijven afromen.

Banken: "Deze crisis is van andere aard dan coronacrisis"

Tijdens de coronacrisis gaven de banken aan particulieren en bedrijven de mogelijkheid de afbetalingen voor hypothecaire kredieten uit te stellen. Tienduizenden maakten daar gebruik van.

"Uiteraard zullen wij, net zoals tijdens de Covid-crisis, ook nu onze verantwoordelijkheid nemen", schrijft sectorfederatie Febelfin. "De manier waarop en de instrumenten die hiervoor best geschikt zijn, dienen nog grondig bekeken te worden, maar zijn niet noodzakelijk dezelfde als tijdens de Covid-crisis, aangezien de aard van de crisis fundamenteel verschillend is."

BEKIJK - Ondernemer en CEO Bernard Walravens, Eddy Van Damme van Bakkers Vlaanderen en oprichter van het burgerplatform "Wij betalen niet" zijn niet onder de indruk van het Overlegcomité:

Videospeler inladen...

Unizo: "Met goede intenties zijn ondernemers niet geholpen"

"Woorden moeten snel daden worden." Dat zegt Unizo-gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. De ondernemersorganisatie wil dat de regering snel werk maakt van een steunmechanisme voor ondernemers in nood en de verlaging van de accijnzen.

"We begrijpen dat er geen mirakelmaatregelen zijn, maar onze ondernemers hebben op dit moment nood aan concrete houvast dat er steun op komst is", aldus Van Assche. "We kijken uit naar overleg, maar woorden moeten snel daden worden."  

Van de Vlaamse regering vraagt Unizo snel een ondersteuningssysteem, dat voor "veel ondernemers het verschil zal betekenen tussen failliet gaan of overleven".  Ook moet voor Unizo de bijzondere accijns op elektriciteit op het Europees minimum gezet worden en is er nood aan een energie-investeringsaftrek van 45,5 procent voor investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie door ondernemingen. 

Voor bedrijven die op korte termijn in moeilijkheden komen, wil Unizo dat een soepel systeem van tijdelijke werkloosheid weer wordt ingevoerd. Dat uitzonderlijke regime liep eind juni af.

Agoria: "Missen concrete timing en budget"

Ook technologiefederatie Agoria mist een concrete timing en budget voor maatregelen die de energiefacturen van de bedrijven op korte termijn kunnen verlichten. Agoria neemt wel de uitgestoken hand aan om mee aan tafel te zitten om oplossingen uit te werken. 

Wat het fonds met de overwinsten betreft, verwacht Agoria dat de opbrengst proportioneel verdeeld wordt over de verschillende consumenten. Aangezien de bedrijven twee derde van de energie in ons land verbruiken, moet twee derde voor Agoria naar de bedrijven gaan.

Vlaams Belang: "Overlegcomité leidt tot niets"

Het Overlegcomité heeft volgens het Vlaams Belang "tot niets geleid". "Buiten de verlenging van de reeds bestaande maatregelen heeft men enkel maar intenties geuit, in de zin van 'we gaan samenwerken', 'we moeten er samen door' en 'we gaan praten met"", zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. "En men schuift de hete brij ook door naar de EU voor wat betreft de gasprijzen, maar zelf doet men niets."

Kamerfractievoorzitter Pas vindt dat het parlement het laken naar zich toe moet trekken en dat de Kamer niet tot 15 september kan wachten om opnieuw te vergaderen. Zij vraagt Kamervoorzitter Eliane Tillieux daarom in een brief om de Kamer vroeger te laten samenkomen. "De regering moet verduidelijking geven bij de besprekingen en de beslissingen van het Overlegcomité, en hierover in debat gaan", meent Pas.

PVDA: "Plat op de buik voor Engie-woekerwinstmachine"

Volgens Peter Mertens, algemeen secretaris van PVDA, gaat de federale regering "plat op de buik voor (de) Engie-woekerwinstmachine". "Die mag vlot overuren blijven draaien", stelt hij op Twitter. Volgens Mertens zit er in de beslissingen "geen enkele concrete nieuwe maatregel voor gezinnen, zelfstandigen en kleine bedrijven". "

Ook Vlaams fractieleider PVDA Jos D'Haese reageert op Twitter ontgoocheld op het resultaat van het overleg. "Dus die 19 ministers hebben drie uur nodig gehad om tot de conclusie te komen dat door monumenten in het donker te zetten mensen terug rond gaan komen?", sneert D'Haese.

Meest gelezen