Wie 2 tot 3 jaar gevangenisstraf krijgt, ontsnapt niet langer aan de cel

Tot gisteren ontsnapte een tot meer dan twee jaar cel veroordeelde crimineel in de praktijk aan een celstraf. Voortaan volgen minstens enkele maanden cel. Opnieuw wordt de truc van de extra strafkorting toegepast.

Pieter Huyberechts en Cedric Lagast

Een celstraf van twee tot drie jaar opgelegd krijgen van een rechter en geen seconde achter tralies vliegen. Het was, hoe contradictorisch ook, de realiteit in ons land. In regel werd de straf thuis uitgezeten met een enkelband. Bij lage straffen bleek een veroordeling vaak enkel voor de bühne. De hoofdreden: de overpopulatie van onze gevangenissen. Al maanden flirten we met de “magische” grens van 11.000 gedetineerden. In coronatijd besliste minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) al tot het collectief verlenen van een strafkorting van zes maanden.

Altijd (even) in cel

In het nieuwe systeem, dat vanaf vandaag ingaat, zullen veroordeelden (tussen 2 en 3 jaar) niet langer ontsnappen aan de binnenmuren van de gevangenis. “Een veroordeelde kan niet onmiddellijk onder elektronisch toezicht worden geplaatst”, klinkt het bij de FOD Justitie. Voorheen leek dat eerder regel dan uitzondering.

LEES OOK. DE STEMMEN VAN ASSISEN. Onze reporter ging undercover als cipier: “Oog in oog met een bekende moordenaar, dat was spannend”

Het recept: strafkorting en enkelbanden

Opnieuw kan er een bijkomende strafkorting bekomen worden van een half jaar. “Wie een derde van zijn straf heeft uitgezeten, kan een voorwaardelijke invrijheidsstelling bekomen. Een halfjaar eerder al komt een gedetineerde in aanmerking voor een beperkte detentie of een enkelband.” Concreet zal iemand met een opgelegde staf van 24 maanden in het beste geval slechts twee maanden (8 maanden - 6 maanden korting, nvdr.) achter tralies moeten; wie 36 maanden krijgt een half jaar.

LEES OOK. “Dit gaat gewoon niet”: Van Quickenborne botst ook binnen meerderheid op verzet met plan om gevangenen vroeger vrij te laten

“Systematische strafverkorting”

Kamerlid Sophie De Wit (N-VA) hekelt de “systematische strafverkorting.” “Ondanks zijn grote woorden en vele beloftes slaagt de minister er gewoon niet in om voldoende gevangeniscapaciteit te creëren. In plaats van beleid te voeren, kiest deze federale regering voor het vroegtijdig vrijlaten van criminelen.” Ze spreekt van een vreselijk signaal naar onze maatschappij. “De strafuitvoering in dit land is een lachertje. De minister ging alle straffen uitvoeren, in de praktijk doet hij het tegenovergestelde.”

Voorbeelden

1. Je krijgt een gevangenisstraf van 27 maanden opgelegd:

Na negen maanden detentie (1/3de van 27 maanden) kan de strafuitvoeringsrechter u een voorwaardelijke invrijheidsstelling toekennen. 

Na drie maanden detentie (1/3de van 27 maanden - zes maanden) kan de strafuitvoeringsrechter u een beperkte detentie of een elektronisch toezicht toekennen.

2. Je krijgt een gevangenisstraf van 27 maanden opgelegd en zat voor het proces al drie maanden in voorhechtenis:

Na zes maanden detentie (negen maanden detentie - drie maanden voorhechtenis) kan de strafuitvoeringsrechter u een voorwaardelijke invrijheidsstelling toekennen. 

Je kan onmiddellijk in aanmerking komen voor een beperkte detentie of een elektronisch toekomst (negen maanden - drie maanden voorhechtenis - zes maanden “korting”. 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen