Vier keer meer verkeersgewonden in ziekenhuis dan blijkt uit officiële statistieken

Het aantal zwaargewonde verkeersslachtoffers in België wordt zwaar onderschat in de statistieken. Er belanden vier keer meer gewonden in het ziekenhuis dan er geregistreerd worden door de politie. Bij fietsers is het zelfs zeven keer zo hoog.

Deze week nog kwamen de verontrustende cijfers naar buiten: het aantal dode en gewonde verkeersslachtoffers daalt al tien jaar niet meer. Dat blijkt uit gegevens die Vias verzamelde. Maar een dag later blijkt uit onderzoek van datzelfde verkeersinstituut dat het werkelijke aantal nog een pak hoger ligt.

LEES OOK. Aantal overleden voetgangers en fietsers op hoogste niveau in 10 jaar tijd: “De grote zorg ligt bínnen de bebouwde kom” (+)

Vias analyseerde de ziekenhuisgegevens tussen 2005 en 2019, en komt tot de vaststelling dat het aantal gewonden vier keer hoger ligt dan de verkeersstatistieken zeggen. Bij fietsers, jonge weggebruikers en senioren ligt dat cijfer zelfs nóg hoger. “Het aantal zwaargewonde fietsers in de politiegegevens moet met zeven worden vermenigvuldigd om overeen te komen met het aantal in het ziekenhuis opgenomen fietsers”, klinkt het.

De verklaring is het hoge aantal ongevallen zonder tegenpartij – minstens vijftig procent. Bij een fietser die ten val komt, wordt de politie niet snel gebeld. Bij voetgangers en motorrijders is de auto wel de grootste oorzaak van een ziekenhuisopname.

Uit de analyse blijkt nog dat ernstige verwondingen het vaakst voorkomen aan het hoofd, de heupen, de dijen en de borst.(kba)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen