Nieuw op 1 september: goedkope verbouwlening en werkloze behoudt deel uitkering als hij knelpuntberoep kiest

1 september, dat is niet alleen de start van een nieuw schooljaar, waar enkele nieuwigheden bij horen, er veranderen ook op enkele andere vlakken een aantal dingen. Zo kan wie een lager inkomen heeft vanaf vandaag een goedkope verbouwlening aanvragen en zal een werkloze een deel van zijn uitkering mogen behouden bij het invullen van een knelpuntberoep. 

Vraag vanaf vandaag een goedkope verbouwlening aan

Met Mijn VerbouwLening kan je vanaf vandaag een goedkope verbouwlening aanvragen. Wie behoort tot de laagste en middeninkomens kan aan gunstige voorwaarden tot 60.000 euro lenen voor verbouwwerkzaamheden. De Vlaamse regering wil zo de renovatiegolf die nodig is om onder meer de klimaatdoelstellingen te halen, ondersteunen. 

Facturen vanaf 1 juli van dit jaar komen in aanmerking. Het geleende bedrag moet worden terugbetaald over een termijn van maximaal 25 jaar. De lening is renteloos zolang de wettelijke rente onder 3% blijft. Komt ze daarboven, dan is er een korting van 3 procentpunten. De rentevoet wordt 1 keer per jaar aangepast.

Voor de VerbouwLening komen huizen of appartementen in aanmerking in het Vlaams Gewest die minstens 15 jaar oud zijn. Momenteel heeft slechts 5% van de woningen in Vlaanderen het energieprestatiecertificaat (EPC) A, tegen 2050 moeten alle woningen dat hebben.

Per jaar moet dus 2,5% van de huizen worden gerenoveerd, meer dan het dubbele van het huidige aantal. Vanaf volgend jaar geldt ook renovatieplicht tot EPC D. Dat betekent dat alle woningen en appartementen die vanaf 2023 zijn aangekocht met label E of F, verplicht gerenoveerd moeten worden naar label D of beter, en dit binnen de 5 jaar na aankoop.

Werkloze mag deel uitkering behouden bij invulling van knelpuntberoep

Een langdurig werkloze kan vanaf vandaag 25% van zijn uitkering kunnen behouden wanneer die een knelpuntenberoep invult of gaat werken in een andere regio.

"Ik ben er zeker van dat deze maatregel de werklozen zal aanmoedigen om een job te vinden in sectoren waar er een tekort aan arbeidskrachten zijn of om de taalgrens over te steken", zei bevoegd federaal minister Pierre-Yves Dermagne (PS) eerder al. Het financiële voordeel zal 3 maanden verleend worden en zal volledig cumuleerbaar zijn met het salaris.

De maatregel past in het streven van de federale regering om meer mensen aan het werk te krijgen. Hij werd eerder al besproken in het interfederaal platform dat was opgericht door Dermagne om samen met de andere ministers van Werk oplossingen te vinden voor knelpuntberoepen en interregionale mobiliteit.

Telenet haalt webruimte van 60.000 klanten offline

Telenet haalt vandaag de webruimte die inbegrepen is bij een Telenet-internetabonnement offline. Ook de betalende webruimte die gekoppeld is aan dat internetabonnement, verdwijnt. De provider laat weten dat de betalingen daarvoor vanzelf stoppen.

PA Wire/PA Images

Dit gebeurt omdat er "intussen tal van nieuwe, veiligere en meer geavanceerde mogelijkheden bestaan om webruimte te beheren", klinkt het. Het bedrijf noemt platformen zoals Whatsapp, Facebook en Microsoft SharePoint als mogelijke alternatieven voor het delen van informatie. Om bestanden te delen is er de OneDrive van Microsoft Office en er zijn mogelijkheden via Google Drive, iCloud, Dropbox en WeTransfer.

Internetproviders gaven jarenlang een beetje webruimte aan klanten, zodat die een eigen eenvoudige website op poten konden zetten of kleine bestanden online konden opslaan. Het gaat bij Telenet om webadressen die starten met http://users.telenet.be/. Proximus bouwde de webruimte voor particuliere klanten vorig jaar al af.

Definitief einde van Rabobank.be

Na 20 jaar in België valt vandaag het doek over Rabobank.be, de laatste rekeningen worden afgesloten. Volgens de bank zijn de klanten hiervan de voorbije maanden meermaals van op de hoogte gebracht. 

Ruim een week geleden waren de rekeningen van nog zowat 29.000 klanten nog actief, bij de start van de stopzetting waren dat er 211.000.

De Nederlandse groep Rabobank kondigde in juni vorig jaar aan de Belgische spaaractiviteiten - Rabobank.be - stop te zetten, nadat er geen overnemer voor was gevonden. Er werd collectief ontslag aangevraagd voor 53 werknemers.

Het geld dat nu nog bij Rabobank.be staat, is niet verloren. Het wordt overgedragen naar de Deposito- en Consignatiekas (DCK) bij de FOD Financiën. Daar kan het tot 30 jaar na de overdracht worden opgevraagd (via de digitale toepassing e-DEPO). 

Muco-geneesmiddel Kaftrio terugbetaald voor patiënten vanaf 12 jaar

Kaftrio, een geneesmiddel voor de behandeling van mucoviscidose, wordt vanaf vandaag volledig terugbetaald voor patiënten vanaf 12 jaar.

Kaftrio verbetert de longfunctie, vermindert het aantal opstoten, doet de nood aan antibiotica afnemen en geeft mucopatiënten een betere levenskwaliteit. 

Ruim 800 mensen met de taaislijmziekte komen in aanmerking voor de terugbetaling. 

En ook dit verandert vandaag nog: 

  • Er zullen meer psychologen aanwezig zijn op school. Ze kunnen er onder meer groepssessies aanbieden om te voorkomen dat kinderen en jongeren zwaardere mentale problemen ontwikkelen.
  • De minimumleeftijd voor het basisonderwijs valt weg: leerlingen die jonger zijn dan 5 jaar kunnen al starten in het lager onderwijs, als ze een gunstig advies krijgen van de klassenraad of van het CLB. 
  • Beginnende leerkrachten - zij-instromers en anderen - die nog geen pedagogisch diploma hebben, kunnen een lerarenbonus krijgen. Daarmee kunnen ze met volledig behoud van loon tot 3 uur per week verlof krijgen voor hun lerarenopleiding.
  • Het aantal opleidingen in het hoger onderwijs waarvoor een niet-bindende toelatingsproef verplicht is, wordt dit academiejaar uitgebreid. Het gaat om enkele bachelors of science in de farmaceutische wetenschappen, wiskunde, fysica, sterrenkunde en bio-ingenieurswetenschappen

Meest gelezen