James Arthur Photography

Schooljaar gestart met heel wat nieuwigheden: jonger dan 5 al naar eerste leerjaar en lerarenbonus voor beginnende leerkrachten

Vandaag is voor 1,2 miljoen leerlingen en zowat 165.000 leerkrachten het nieuwe schooljaar begonnen. Voor het eerst sinds twee jaar zonder beperkende coronamaatregelen. Tegelijk zijn er dit schooljaar heel wat nieuwigheden: zo kunnen kinderen jonger dan 5 jaar al naar het eerste leerjaar en is er een lerarenbonus. Volg al het nieuws over het nieuwe schooljaar hier.

OPROEP:
Deel de mooiste foto's en video's van de eerste schooldag van jouw kinderen via oproep@vrt.be

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Een lach, een traan en geen commentaar: zo beleefden kinderen en ouders 1 september door de jaren heen

Videospeler inladen...

Nieuw dit schooljaar: jonger dan 5 naar eerste leerjaar en de lerarenbonus

Ook dit nieuwe schooljaar zijn er een aantal nieuwigheden. Tot nog toe moesten kinderen minstens 5 jaar zijn voordat ze naar het lager onderwijs mochten gaan. Terwijl sommigen er wel al aan toe waren om volop te lezen en te rekenen. Dat verandert nu. Vanaf dit schooljaar wordt het mogelijk dat leerlingen jonger dan 5 toch al starten in het eerste leerjaar. Ze moeten daarvoor wel een gunstig advies krijgen van de klassenraad of het CLB.

Om nieuwe leerkrachten aan te trekken komt er een lerarenbonus. Beginnende leerkrachten die nog geen leerkrachtendiploma hebben kunnen tot 3 uur per week verlof krijgen voor hun lerarenopleiding. En dat met volledig behoud van hun loon. Ze kunnen die uren ook opsparen om dan te gebruiken in hun examenperiodes. 

Nog nieuw dit schooljaar is het inschrijvingsrecht. Scholen in het basisonderwijs en in het eerste jaar van het secundair onderwijs die onvoldoende plaatsen hebben om alle leerlingen in te schrijven moeten tegen de lente verplicht een digitaal aanmeldsysteem hebben. Op die manier wil men het kamperen voor de schoolpoort vermijden.

Feestelijke ontvangst vanmorgen bij gemeentelijke basisschool De Klinker in Schoonaarde bij Dendermonde

Videospeler inladen...

MNM gaat opnieuw op zoek naar "de Strafste School" van Vlaanderen en Brussel

Niet toevallig vandaag heeft MNM aangekondigd dat ze opnieuw op zoek gaan naar "de Strafste School". Het is intussen de 12 keer dat de wedstrijd gehouden wordt. Dit jaar gaat MNM op zoek naar vijf finalisten, een in elke provincie. "De school die ‘wint’ per provincie is ook meteen "de Strafste School" van die provincie, maar... er kan natuurlijk maar één school "de Strafste School 2022" worden, dat is de allerstrafste van die vijf finalisten", klinkt het in een persbericht.

Samen met presentatoren Sander en Laura gaan twee BV juryleden op pad om de Strafste School te kiezen. Francisco Schuster (bekend van #LikeMe) en Jaël Ost (bekend van Tagmag). Daarnaast wordt de jury ook nog aangevuld met jongeren van op de vorige Strafste School.

FOTO - Eerste schooldag op deze lagere school in Sint-Denijs-Westrem

James Arthur Photography

FOTO: Tweeling Isa en Staf (4) zijn er klaar voor

Eerste schooldag middelbare school: "Stresserend, raar, maar best leuk"

Voor Klara-Katarina is het vandaag de eerste schooldag op de middelbare school. "Stresserend, raar, maar best leuk", zegt ze.

Videospeler inladen...

Niet alleen eerste schooldag bij ons

1 september is niet alleen de eerste schooldag bij ons. Ook in andere landen zit de zomervakantie er op.

Dat is bijvoorbeeld het geval voor deze kinderen in Parijs:

AFP or licensors

Ook op sommige plaatsen in China herbegint het schooljaar. Daar zijn wel nog coronamaatregelen van kracht:

CFOTO

Ook eerste schooldag voor deze honden

Deze honden beginnen vandaag op 1 september aan hun wekenlange training als bijstandsbond. Ze zullen na hun opleiding worden ingezet om blinden en mensen met een visuele beperking te helpen.

PA Wire/PA Images

De bel is gegaan, het schooljaar is begonnen

Marcel (1e leerjaar) en Otto (2e kleuterklas) uit Merelbeke hebben er alvast zin in:

Ook voor wellicht de laatste pater-leraar start het schooljaar: "Stilaan bedreigde diersoort"

De paters lijken stilaan zo goed als overal verdwenen op school. Francis Dierckxsens (54) is een uitzondering en geeft nog godsdienst en geschiedenis in het Sint-Michielscollege in Brasschaat. Hij is er ook halftijds pedagogisch directeur. En naar alle waarschijnlijkheid is hij nog de enige lesgevende pater in ons land (al zijn er nog heel wat priesters die lesgeven).

Hij deed zijn verhaal in Gazet van Antwerpen en in "De ochtend" op Radio 1. "Ik voel me aan de ene kant stilaan een bedreigde diersoort die je niet mag voederen, maar aan de andere kant is het een hele uitdaging om nog met jongeren te kunnen werken", zegt hij op Radio 1. "De jongeren zijn de toekomst. Als ik mijn overtuiging nog een toekomst wil geven, moet ik met jongeren werken."

"Elke leraar steekt zijn eigen persoonlijkheid in het lesgeven", zegt hij verder. "Ik doe dat natuurlijk ook vanuit mijn geloof en christelijke inspiratie." Voorlopig denkt hij nog niet aan stoppen. "Ik wil met jongeren blijven werken en zolang ik dat op een zinvolle manier kan doen, zal ik dat blijven doen. Zolang ik mijn plezier daarin vind en mijn overtuiging, ga ik dat blijven doen."

Schooldirecteur uit Pelt: "Er is vandaag nog iemand aan het beslissen of ze hier wil werken"

Zoals in heel wat scholen hebben ze in het Atheneum Vox in Pelt nog tot op het laatste moment gepuzzeld om alle leerkrachtenvacatures in te vullen voor de eerste schooldag. Daar is directeur Marie-Anne Anthonis gedeeltelijk in geslaagd, want er zijn nog twee open plekken die ingevuld moeten worden. Eén van die twee posten wordt vanaf volgende week misschien ingevuld, maar die kandidaat is vandaag nog aan het beslissen.

Beluister hier het gesprek:

Gatz wil lerarenopleiding betalen voor zij-instromers in Brussel

Sven Gatz (Open VLD), in de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor onderwijs, wil zij-instromers naar de Nederlandstalige Brusselse scholen lokken door de lerarenopleiding voor hen te vergoeden. Hij pleit ook voor een financiële bonus voor de leerkrachten.

Het Nederlandstalige Brusselse onderwijs lijdt al jaren onder een lerarentekort. Gatz wil zij-instromers aanmoedigen om de sprong naar de klas te wagen door de lerarenopleiding die ze dan moeten volgen te vergoeden. Zij-instromers die de lerarenopleiding nog moeten afwerken kunnen daar nu drie uur per week voor worden vrijgesteld. Gatz wil dat optrekken tot 20 procent van een voltijdse opdracht. 

De minister pleit ook nog voor een financiële bonus voor leerkrachten die in het Nederlandstalige onderwijs in de hoofdstad werken. Het systeem van de 'Brusselpremie' bestaat al bij de politie. Bij de start van hun carrière krijgen agenten 670 euro bruto per jaar, dat stijgt na vijf jaar naar 1.340 euro per jaar. Gatz vraagt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts om de premie ook toe te kennen aan leerkrachten in de hoofdstad. In ruil daarvoor zouden ze zich wel voor meerdere jaren moeten engageren voor het Nederlandstalige Brusselse onderwijs.

Meest gelezen