Nieuwe techniek om te vaccineren en bruikleen vanuit Nederland: 6.000 mensen extra kunnen apenpokkenvaccin krijgen

De vaccinatie tegen het apenpokkenvirus in ons land schakelt een versnelling hoger: in totaal zullen nu 6.000 mensen extra gevaccineerd kunnen worden. Dat heeft minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit) bekendgemaakt in "De ochtend". Hoe dat komt? Omdat er een nieuwe techniek gebruik wordt om vaccins toe te dienen én omdat we een bruikleen van 1.500 vaccins uit Nederland krijgen. 

Tot nu toe waren er in ons land 3.220 vaccins tegen apenpokken beschikbaar. Niet zo veel, en dus konden alleen enkele specifieke risicogroepen zich laten vaccineren. Het gevolg? Een heel aantal Belgen trok de grens over om zich in Frankrijk te laten vaccineren. 

In ons land zijn er al 1.565 vaccins toegediend, en zijn er nog eens 150 ingepland. Daarnaast zijn er nog 747 voorbehouden voor vaccinatie na blootstelling. Dit najaar verwacht ons land een extra levering van 30.000 vaccins. 

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft nu aangekondigd dat er 6.000 extra mensen een vaccin kunnen krijgen. Dat heeft twee redenen: 

  • Eerst en vooral krijgt ons land 1.500 vaccins als bruikleen uit Nederland. Als wij de extra levering van 30.000 vaccins hebben, geven we die 1.500 terug. Nederland heeft al enkele jaren geleden zijn klassieke stock van pokkenvaccins vervangen door derdegeneratievaccins, die ingezet kunnen worden tegen apenpokken. Daardoor lopen zij een pak voor met hun vaccinatie. 
  • Daarnaast mag er voortaan een nieuwe vaccinatietechniek toegepast worden. Heel concreet mogen vaccins net onder de bovenste huidlaag worden toegediend, in plaats van diep onder de huid. Daardoor is er maar een vijfde van het vaccin nodig en kunnen dus per definitie meer mensen het vaccin krijgen. 

Voor wie zijn die extra vaccins nu bestemd?

Door de extra vaccins mogen nu ook mannen die seks hebben met mannen en die het laatste jaar een soa gehad hebben, zich laten vaccineren. Voordien moest men minstens twee soa's gehad hebben. Ook vrouwen die HIV+ zijn of HIV-Prep therapie krijgen, komen in aanmerking. Daarnaast blijven de vaccins beschikbaar voor: 

  • Mannelijke en transgender sekswerkers.
  • Mensen met ernstige immuunstoornissen en een hogere kans op infectie.
  • Laboratoriumpersoneel dat het virus opkweekt. 

"We gaan onze campagne echt aanzienlijk kunnen versterken", klinkt het bij Vandenbroucke.

De referentiecentra zullen vanaf volgende week de mensen uitnodigen van wie ze weten dat die recht hebben op een vaccin. Mensen die niet gekend zijn in een referentiecentrum mogen contact opnemen met hun huisarts. In de week van 12 september wordt er ook gestart met pokkenvaccinaties in vaccinatiecentra in Brussel en Antwerpen. 

We gaan onze campagne echt aanzienlijk kunnen versterken

Frank Vandenbroucke - minister van Volksgezondheid

Sensoa is alvast tevreden met de nieuwe lading vaccins. "Het is een eerste stap," zegt woordvoerder Boris Cruyssaert. "We merken wel een grote bereidwilligheid bij mannen die seks hebben met mannen om zich te laten vaccineren of hun gedrag aan te passen", vertelt Cruyssaert. "Bij sommige mensen zal er angst zijn, bij anderen de reflex om zichzelf en hun omgeving te beschermen."

Meest gelezen