Politiezone Arro Ieper rouwt om politiehond Thor

Aan het politiekantoor van Ieper hangen de vlaggen halfstok voor politiehond Thor. Die overleed onverwacht nadat bleek dat hij een aangeboren afwijking had. Zijn baasje, hondengeleider Dieter de Groote, trekt zich op aan de vele steunberichten die hij krijgt. 

Het was schrikken voor hondengeleider Dieter de Groote van de poltiezone Arro Ieper. Zijn diensthond Thor, een Mechelse herder, liep na een sprong een gebroken elleboog op. Zo'n breuk is niet alleen moeilijk te behandelen, bij de dierenarts bleek ook dat Thor een aangeboren afwijking had, waardoor de kans groot was dat hij opnieuw zijn ellebogen zou breken. Uiteindelijk is beslist om het dier te laten inslapen.

Thor was graag gezien

Het overlijden van Thor komt natuurlijk hard aan bij Dieter. "Thor is 6,5 jaar geworden. Ik heb hem bij mij sinds hij tien maanden oud was. Zeker de eerste twee jaar zijn zeer intensief om zo'n hond op te leiden. En ook later: ik bracht meer tijd door met hem dan met mijn gezin. Thor was niet alleen een huisgenoot, ik beschouwde hem ook als een collega."

Maar ook andere agenten van het korps en de bevolking zullen Thor missen. Op sociale media zijn er al meer dan duizend reacties op het overlijden. "Ik vond het belangrijk om met Thor tussen de mensen te komen", zegt Dieter, "om te tonen dat je niet bang moet zijn voor zo'n patrouillehond, maar dat hij er juist is om mensen te helpen. De steunbetuigingen doen mij veel plezier."

Opvolgers staan klaar

Ondertussen staan er twee opvolgers klaar voor Thor. "Ik was zelf al begonnen met de opleiding van Bolt", verduidelijkt Dieter. "En ook zijn broer, Jack, wordt voorbereid om bij ons in het korps te komen. Maar die wordt getraind door een collega."

De dieren zullen trouwens in betere omstandigheden kunnen werken. Er kwamen onlangs nieuwe kennels bij aan het hoofdcommissariaat in Ieper, waar de honden meer ruimte hebben om te bewegen. En er komen ook nieuwe voertuigen om de politiehonden te vervoeren. Als agenten tijdens een controle bijvoorbeeld aangevallen worden kunnen ze de dieren van op afstand uit de auto laten.

Meest gelezen