Wit-Russische hackers willen NFT van vermeende identiteitskaart Loekasjenko verkopen: “Help ons verjaardag dictator te verpesten”

Een groep activistische hackers heeft geprobeerd om een non-fungible token (NFT) te verkopen met de vermeende identiteitsgegevens van de Wit-Russische dictator Aleksandr Loekasjenko. De ‘Cyber Partizanen’ zeggen dat de actie deel uitmaakt van een inzamelingsactie om te strijden tegen de “bloedige regimes in Minsk en Moskou”.

De Wit-Russische hackergroepering beweert een overheidsdatabank te hebben gehackt die de paspoortgegevens van elke Wit-Russische burger bevat, waaronder die van de president. Dat meldt cryptonieuwssite Cointelegraph.

Nadat ze toegang hebben gekregen tot de data, hebben ze NFT’s geslagen van Loekasjenko’s ID-kaart, alsook van die van enkele invloedrijke figuren binnen zijn autoritaire regering.

Achter de tralies

De Partizanen tweetten dinsdag dat zij, op de verjaardag van Loekasjenko, geprobeerd hadden de NFT-collectie te verkopen via de drukbezochte marktplaats OpenSea: “De dictator is vandaag jarig – help ons het voor hem te verpesten! Koop vandaag nog ons kunstwerk. Een speciale aanbieding – een nieuw Wit-Russisch paspoort voor Loekasjenko waar hij achter de tralies zit.”

https://twitter.com/cpartisans/status/1564639780268302336

De verkoop werd echter binnen de 24 uur stilgelegd. Een woordvoerder van OpenSea vertelde aan de nieuwssite Gizmodo dat het project de regels van de firma overtrad met betrekking tot “doxxing en het onthullen van persoonlijke identificerende informatie over een andere persoon zonder hun toestemming.”

De ‘hacktivisten’ melden intussen dat zij naar andere mogelijkheden kijken om hun NFT-collectie te slijten.

Vals?

Overigens zeggen sommige reageerders op sociale media dat de info op de digitale ID-kaart vals is. Dit vanwege een tikfout op de voorpagina – het woord ‘republiek’ zou verkeerd gespeld zijn – en een verkeerde schrijfwijze van de naam ‘Aleksandr’.

Bron: Twitter/Gizmodo

Bondgenoot van Poetin

Loekasjenko is een erg controversieel figuur op het wereldtoneel. Hij staat aan het roer van Belarus sinds de oprichting van de natie in 1994. Ondanks het feit dat hij verkozen werd om de corruptie in de ex-Sovjetstaat uit te roeien, wordt hij door mensen van de ngo Organized Crime and Corruption Reporting Project gekarakteriseerd als iemand die “verkiezingen heeft vervalst, critici heeft gemarteld, en demonstranten heeft gearresteerd en geslagen”. In mei keurde hij nog een ruimere toepassing van de doodstraf in zijn land goed.

Terwijl de meeste Europese landen de Russische invasie veroordelen en Oekraïne in zijn verzet steunen, heeft het regime van Loekasjenko zich ontpopt als trouwe bondgenoot van Poetin. Het verklaarde zich bereid om kernraketten op zijn eigen grondgebied te plaatsen, mocht het tot een escalatie komen met het Westen. “Wit-Rusland is de andere agressor in deze oorlog tegen Oekraïne”, zei de voorzitter van de Europese Unie, Ursula von der Leyen, op 27 februari dit jaar.

De ‘Cyber-Partizanen’ zijn fel gekant tegen het bestuur in Minsk. “Wij, de vrije burgers van Wit-Rusland, weigeren ons aan deze staat te onderwerpen (…). Ons uiteindelijke doel is de eliminatie van het dictatoriale regime”, klinkt in het in een schrijven.

(ns)

Meer