Schepen Ait Daoud: “De stadsdichters weten dat de eindbeslissing bij het stadsbestuur ligt.” © Jan Van der Perre

Antwerps schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) over rel stadsdichter: “Een stadsgedicht is geen politiek manifest”

Antwerpen -

“Als een gedicht in aanmerking wil komen als stadsgedicht, dan moet het verbinden. Dat deed het gedicht van Ruth Lasters niet. Het was meer een politiek manifest. Als ze aan politiek wil doen, dan moet ze maar in de politiek stappen.” Antwerps schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) verdedigt haar beslissing om het gedicht van Lasters te weigeren als stadsgedicht.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Antwerps stadsdichter Ruth Lasters stapt op na conflict met stadsbestuur: “Ik zou mijn integriteit verliezen”

LEES OOK. Oppositiepartijen scherp over opstappen stadsdichter Ruth Lasters: “Dit is een blamage voor cultuurschepen Ait Daoud”

LEES OOK. Open Vld-schepen Erica Caluwaerts over weigeren stadsgedicht: “Dit weigeren is een vergissing”

De oppositiepartijen Groen, CD&V en PVDA reageren scherp op de beslissing van de schepen om het gedicht te weigeren als stadsgedicht. Ook coalitiepartners Vooruit en Open Vld zitten er verveeld mee. Antwerps Open Vld-schepen Erica Caluwaerts noemt de beslissing zelfs een vergissing.

Schepen Ait Daoud is verrast door deze reactie. Ze benadrukt dat de vrijheid van elke dichter absoluut is, ook voor Lasters. Er is volgens haar dan ook geen sprake van censuur, want het gedicht is in mei al uitgebracht.

“Mij verwijten van aan censuur te doen, is nonsens”, zegt Ait Daoud. “Ik heb geen literaire aspiraties, dus ga ik ook niet de pen vasthouden van de dichters. Niet elke pennenvrucht van een dichter is echter een stadsgedicht. Bij het aantreden van de vijf Antwerpse stadsdichters zijn er duidelijke spelregels vastgelegd. Zij weten dit. De eindbeslissing of een gedicht een stadsgedicht is en een plek krijgt in de publieke ruimte ligt bij het stadsbestuur. Bovendien is een stadsgedicht steeds in opdracht. Poëzie moet daarbij een verbindende rol vervullen in de stedelijke samenleving.”

Geen megafoon

Aan die voorwaarden voldeed het gedicht niet en dus besliste de schepen om het gedicht over onderwijs van Lasters te weigeren als stadsgedicht.

“Een stadsgedicht moet mensen dichter bij elkaar brengen, maar dit gedicht doet eerder het tegenovergestelde”, zegt Ait Daoud. “Een stadsgedicht mag geen megafoon zijn voor aanklachten of politiek. Met dit gedicht hadden we toch de indruk dat Lasters een politieke mening wil uiten. De stijl verbindt niet, maar vergroot alleen maar de kloof. Het gedicht leest als een politiek manifest. Als ze aan politiek wil doen, dan moet ze maar in de politiek stappen. Alleen dient een stadsgedicht daar niet voor.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het gedicht van Lasters is geschreven met de inbreng van leerlingen van de Spectrumschool in Deurne en het onderwijssysteem wordt erin gehekeld. Omdat het gedicht nu wordt geweigerd als stadsgedicht stopt Lasters als stadsdichter.

“Als de stad zelfs een gedicht weigert dat de discriminatie van duizenden jongeren aankaart, is het voor mij zonneklaar dat de stadsgedichten louter als promotie dienen voor de stad en niet als uiting van cultuur of literatuur”, zegt Lasters.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Nabilla Ait Daoud