EMA zet licht op groen voor aangepaste coronavaccins van Pfizer en Moderna

Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft de aangepaste coronavaccins van Pfizer en Moderna goedgekeurd. De goedkeuring komt een dag na die van de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA. Die zogenaamde ‘bivalente’ vaccins zijn zowel werkzaam tegen de oorspronkelijke coronavariant, als tegen de omikronsubvarianten BA.4 en BA.5 die momenteel circuleren.

De vaccins mogen worden toegediend aan alle personen vanaf twaalf jaar en dit minstens drie maanden na de vorige prik. De zogenaamde bivalente vaccins zijn zowel werkzaam tegen het oorspronkelijke coronavirus als tegen de omikronsubvariant BA.1.

Uit studies blijkt dat de vaccins een hogere immuunrespons tegen omikron opwekken dan de originele vaccins. Voor de aangepaste vaccins werden geen nieuwe bijwerkingen gemeld.

De aanbevelingen van het EMA worden nu nog doorgestuurd naar de Europese Commissie, die het licht nog formeel op groen moet zetten. Het EMA laat nog weten dat de vaccins die werden aangepast aan de omikronsubvarianten BA.4 en BA.5, die gisteren/woensdag in de Verenigde Staten werden goedgekeurd, nog onder de loep worden genomen of nog een formele aanvraag moeten indienen. De eventuele goedkeuring van die vaccins zal dus pas later volgen

Ten slotte stipt het Europees Geneesmiddelenagentschap nog aan dat ook de oorspronkelijke vaccins nog steeds effectief zijn in het voorkomen van een zwaar ziekteverloop, ziekenhuisopname en overlijden.

LEES OOK. Terwijl VS nieuw coronavaccin goedkeurt, moet Europa het vorige nog beoordelen: “Het speelt bewust op veilig”

.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER