© ATV

Kinderdagverblijf in Schilde plots gesloten op bevel van burgemeester en Agentschap Opgroeien: “Veiligheid kinderen in het gedrang”

Schilde -

Kinderdagverblijf Uk & Puk is sinds maandag gesloten op bevel van de burgemeester en het Agentschap Opgroeien. “Het gaat in afwachting van verder onderzoek om een schorsing. Er zijn ernstige aanwijzingen dat de veiligheid van de kinderen in gevaar zou kunnen zijn”, aldus woordvoerder Nele Wouters van de toezichthoudende overheid, die verder onderzoek voert.

Jan Auman

Uk & Puk, een particuliere opvang voor 25 kindjes, bevindt zich aan de Alfons Van den Sandelaan in een aangepaste rijwoning. Uitbaatster Wanda K. heeft veel ervaring en geniet een degelijke reputatie, al klaagden ouders wel eens over een administratieve puinhoop en waren er ook strubbelingen met personeelsleden. Die waren hoe dan ook verrast toen ze dit weekend een mail ontvingen van K. dat hun kindjes vanaf maandag tijdelijk elders terecht moesten.

“We hebben de uitbatingsvergunning van Uk & Puk inderdaad geschorst. Na een getuigenis had de gemeente aan de alarmbel getrokken. De daaropvolgende hoorzitting in het gemeentehuis met onze mensen erbij was niet geruststellend”, aldus Nele Wouters van het Agentschap Opgroeien, het vroegere Kind & Gezin. “Er volgt nu verder onderzoek. De schorsing loopt tot 30 november, maar mogelijk en hopelijk voor de ouders komt er al eerder uitsluitsel. Dat kan een toelating tot heropening zijn of het bevel tot definitieve sluiting”, aldus Nele Wouters.

Politie

Waarnemend burgemeester Olivier Verhulst © RR

Olivier Verhulst (Open Vld), waarnemend burgemeester toen de klacht binnenliep, bevestigt. “De aantijging die zowel ons als Opgroeien maandag bereikt heeft, was voldoende ernstig om meteen politie ter plaatse te sturen en de nodige vaststellingen te doen. Ik heb via burgemeestersbesluit de voorlopige schorsing opgelegd. Onze dienst kinderopvang is ter plaatse gegaan om te waken over de aanwezige kinderen tot ze werden opgehaald. Intussen heeft Opgroeien het dossier overgenomen en vond onder meer een hoorzitting plaats met de uitbaatster in het gemeentehuis”, aldus Verhulst.

Niemand wil iets kwijt over de aard van de ten laste gelegde feiten. “We vinden dit vooral vervelend voor de ouders, die nu plots zonder opvang zijn gevallen”, aldus schepen van Welzijn Marian Van Alphen (Open Vld). “Voor zestien kindjes uit onze eigen gemeente hebben we alvast tijdelijke opvang kunnen regelen in het Wezelke en ’t Appeltje, onze twee gemeentelijke kinderopvanginitiatieven.”

Overname

“Heel onverwacht en lastig”, getuigt Caroline Denkens uit Sint-Job-in’t-Goor, mama van Lauren (1,5) en in verwachting van een tweede kindje dat in december ook naar Uk & Puk zou gaan. “De uitbaatster kennen we niet zo goed. Maar voor de kinderverzorgsters die Lauren altijd met veel liefde en kunde hebben opgevangen, zou ik m’n hand in het vuur steken”, aldus Denkens.

“Ik hoop dat zij of anderen snel kunnen heropenen. Lauren was op haar gemak in Uk & Puk. Wij hebben alleszins nooit iets onrustwekkends ervaren. Voor onze dochter hebben we gelukkig snel nieuwe opvang gevonden in een crèche in Ranst.”

Volgens schepen Van Alphen zit de zaakvoerster in vergevorderde onderhandelingen voor een overdracht van Uk & Puk. “Hopelijk krijgen de nieuwe uitbaters snel groen licht van het Agentschap Opgroeien en kan de sluitingsperiode zo kort mogelijk gehouden worden”, besluit Marian Van Alphen. 

© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen