Vijf keer meer uranium dan toegelaten bij stortplaats in Kruibeke, ministers Peeters grijpt in

Themabeeld, de Schelde in Kruibeke. ©  Fred Debrock

In het afvalwater van een stort in Kruibeke, uitgebaat door De Vlaamse Waterweg, zit vijf keer meer uranium en tot elf keer meer kobalt dan wettelijk is toegelaten. Dat bleek uit een onderzoek van Pano. Het parket onderzoekt de zaak en minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) heeft ook beslist het stort tijdelijk te laten stilleggen.

blg, kma

Vanop de stortplaats op de grens van Kruibeke en Zwijndrecht werden een tijdlang te veel giftige afvalstoffen in de Schelde geloosd, soms via een gracht. Dat bleek woensdag uit een reportage van Pano. De redactie kon daarvoor een verslag van de omgevingsinspectie inkijken, die metingen had gedaan op de stortplaats. Daarin staat dat de geldende normen voor beryllium 3,5 keer overschreden werden, die voor uranium vijf keer en voor kobalt tot elf keer. Er is een proces-verbaal opgesteld en het parket van Oost-Vlaanderen onderzoekt de zaak.

Metingen uit oktober 2021 leidden in maart 2022 tot een ‘prioritair proces-verbaal’, dat nu op de bureaus van het parket van Oost-Vlaanderen ligt. De gemeten waarden in het afvalwater overschrijden vér de norm, zo blijkt.

‘Niet op de hoogte’

Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) was naar eigen zeggen niet op de hoogte van het proces-verbaal van de omgevingsinspectie. De minister heeft naar eigen zeggen meteen tekst en uitleg gevraagd van De Vlaamse Waterweg. ‘Ik was zelf niet op de hoogte, ook de raad van bestuur van De Vlaamse Waterweg was niet in kennis gesteld’, zegt de minister. ‘Ik heb duidelijk laten blijken dat dit niet is zoals het hoort’, zegt ze aan de VRT. Volgens het kabinet-Peeters is met De Vlaamse Waterweg ook afgesproken dat zoiets in de toekomst niet meer kan.’

De minister heeft ook beslist het stort tijdelijk te laten stilleggen. Dat zal duren tot er een advies is van externe experts die zullen moeten bekijken of er al dan niet een gevaar is voor de volksgezondheid. ‘Er is vandaag beslist om die experten aan te stellen. Bedoeling is om snel duidelijkheid te krijgen, met name over de mogelijke risico’s voor de volksgezondheid’, klinkt het op het kabinet. ‘Ik weet niet of deze situatie ernstig is’, zegt de minister’, ‘maar met de volksgezondheid kunnen we geen risico’s nemen.’

De Vlaamse Waterweg reageert schriftelijk op het proces-verbaal. Volgens het bedrijf zijn de verhoogde concentraties mogelijk een gevolg van ‘historische verontreiniging van de omgeving’ of de stoffen zijn er ‘van nature aanwezig’. De Vlaamse Waterweg kwam naar eigen zeggen ook onmiddellijk tegemoet aan de actiepunten in het pv. De Waterweg ontkent nog dat ze slib zouden hebben aanvaard zonder vergunning.