Een beeld van de Poolse hoofdstad Warschau in 1945.

Polen eist vergoeding van Duitsland wegens verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog: 1.300 miljard euro

De Poolse regering eist dat Duitsland een forse vergoeding betaalt voor de wreedheden en verwoestingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden aangericht. Een historische commissie in Warschau schat die schade op 1.300 miljard euro. De eis zal de relaties tussen de twee buurlanden geen goed doen.

Het is Jaroslaw Kaczinski, de voorman van de conservatief-nationalistische regeringspartij "Recht en Rechtvaardigheid" die de eis op tafel gooit. De eis komt niet uit de lucht vallen: de voorbije jaren heeft een onderzoekscommissie van historici voor de Poolse regering een schatting gemaakt van de schade die het land tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft geleden. De commissie schat die op 1.300 miljard euro. 

De Duitse bezetting was extreem gewelddadig, wreed en heeft gevolgen tot vandaag

Jaroslaw Kaczynski, voorman van de Poolse conservatieve regeringspartij

Een fors bedrag, geeft Kaczynski toe, maar niet een bedrag dat de Duitse economie zou destabiliseren, aldus de politicus. Hij verwacht niet dat Duitsland meteen over de brug zal komen en het wordt volgens Kaczynski een werk op termijn. Hij verwijst daarbij naar andere landen waar Duitsland een schadevergoeding voor heeft betaald, onder andere aan Frankrijk wegens de schade tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De Poolse eis zal wellicht niet erg warm ontvangen worden in Duitsland. Dat land erkent een morele verantwoordelijkheid voor het leed van Polen onder de nazi-bezetting, maar de kwestie van vergoedingen is volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken afgehandeld. Berlijn verwijst daarvoor naar het zogenoemde "Twee-plus-vierverdrag" dat in 1990 werd gesloten met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en de Sovjet-Unie en dat de deur opende voor de hereniging van de twee Duitslanden. Duitsland herinnert er ook aan dat het communistische regime in Polen in 1953 heeft afgezien van schadevergoeding. Dat was weliswaar onder druk van de Sovjet-Unie en de huidige regering in Warschau vindt dat daarom niet geldig.

Vandaag is het overigens 83 jaar geleden dat nazi-Duitsland Polen binnenviel. Dat betekende het begin van de Tweede Wereldoorlog in Europa. In de volgende jaren zouden er zes miljoen mensen in Polen gedood zijn. 

Meest gelezen