Direct naar artikelinhoud
NieuwsFIRE

Mediaminister Dalle deelt ongenoegen over VRT-docu ‘FIRE’: ‘Evenwicht is zoek’

De documentaire 'FIRE' toont zeven jongeren die proberen snel rijk te worden zodat ze ook snel met pensioen kunnen.Beeld © VRT

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (cd&v) drukt zijn ‘grote bezorgdheid’ uit over de VRT-docureeks FIRE. Dalle neemt ook de waarschuwing van beurswaakhond FSMA ernstig en vraagt de VRT ‘om te bekijken hoe hieraan kan worden tegemoetgekomen’.

“Snel willen rijk worden en daarbij grote en vaak onverantwoorde financiële risico’s nemen, is niet het soort van gedrag of praktijken die we willen voorspiegelen aan de jonge generatie”, zegt Dalle.

De reeks over jongeren die op korte tijd financieel onafhankelijk willen worden, kreeg ook al kritiek van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA). Die noemde de reeks zelfs “gevaarlijk en niet realistisch”. “Ik neem de waarschuwing van de FSMA ernstig en vraag aan de VRT om te bekijken hoe hieraan kan worden tegemoetgekomen”, aldus Dalle.

Lees ook

VRT-docu ‘FIRE’ doorgelicht: ‘Ik vrees dat Wout al zijn geld kwijt is, maar hij heeft het zelf nog niet door’

Beursanalist Stefan uit ‘FIRE’: ‘Voor mijn bemeubeld appartement betaal ik 255 euro huur, water en wifi incluis’

Nieuwe FIRE-documentaire van VRT maakt een heleboel mensen boos: ‘Ik vind deze boodschap extreem gevaarlijk’

Volgens de minister kunnen “controversiële thema’s” zeker aan bod komen bij de openbare omroep. “Maar dat veronderstelt een genuanceerd beeld. Daarbij is het vooral belangrijk om voldoende duiding te geven of bijvoorbeeld verhalen te tonen waarbij het fout liep. In dit geval heb ik de indruk dat het evenwicht zoek is.”

De minister erkent dat de VRT autonoom beslist over haar programmatie en dat politici zich daar niet in horen te mengen. Maar Dalle kan ook moeilijk de kritiek van de FSMA naast zich neerleggen, klinkt het.