©  Koen Luts

Honderden Lummenaren verrassen huisarts die na 44 jaar op pensioen gaat

Lummen -

Vik Deferm (70) uit Meldert zette vrijdag een punt achter zijn carrière als huisarts, al stond zijn agenda deze week nog helemaal vol. “Sommigen maken speciaal nog een afspraak om afscheid te nemen”, lacht Deferm.

Koen Luts

Vik Deferm werd in 1978 huisarts in Meldert. “Daar was toen nog geen dokter, het was een soort niemandsland. Nu is er een patiëntenstop, maar in die tijd werd gevochten voor één patiënt. In Meldert vonden ze het fijn dat er eindelijk een dokter was. En dat er ook een apotheek de deur mocht openen, was een bijkomend voordeel”, vertelt hij.

Viks vrouw Erna stond 44 jaar lang steevast aan zijn zijde. “Ze zegde haar job op om voor mij telefoondienst te doen of mensen te ontvangen die aan de deur een afspraak kwamen maken. Erna deed dus de permanentie én ze zorgde voor de kinderen en het huishouden. Ik moest alleen maar dokter zijn. We waren dag en nacht bereikbaar, tot zaterdagmiddag. En als ik weekendwacht deed waren we 14 dagen constant van dienst. Dat doet vandaag niemand meer”, zegt de huisarts.

Mooiste beroep

De praktijk is door de jaren heen dan ook geëvolueerd naar een groepspraktijk met vier artsen. En ook het beroep is enorm veranderd. “Vroeger kon ik niet werken zonder stethoscoop, nu is een computer onmisbaar omdat je zo alles perfect kan bijhouden”, vertelt Vik. “Vroeger kon je onze job vergelijken met die van spoedarts, nu zijn we preventieartsen geworden. Daardoor is de levensverwachting gestegen. En het beroep zal blijven veranderen. We zullen met apps werken en patiënten zullen alles zelf kunnen volgen. Maar voor mij zal arts altijd het mooiste beroep zijn dat er bestaat. Ik deed het heel graag en met veel passie.”

Zijn afsprakenlijst voor deze week stond vorige week al helemaal vol. “Sommigen komen echt om afscheid te nemen en ik ontving ook heel veel kaartjes met persoonlijke boodschappen en herinneringen van mensen. Ze schrijven over zaken die voor hen belangrijk waren en waar ik deel van uitmaakte en dat doet deugd.”

Kleinkinderen

Maar nu maakt de dokter vooral tijd voor zijn gezin. “Mijn vrouw en ik gaan eerst op fietsvakantie naar Italië. En ik probeer er ook meer te zijn voor de kleinkinderen, want voor mijn kinderen heb ik te weinig tijd gemaakt. Als voorzitter van Linckholt Cyclo zal ik ook veel fietsen, want bewegen is belangrijk om gezond te blijven. En verder heb ik me met enkele collega’s ook ontfermd over enkele Oekraïense vluchtelingen en zal je me ook in het vaccinatiecentrum vinden als vrijwilliger”, blikt hij vooruit. Nog een laatste doktersadvies? “Stop met roken”, zegt Deferm. “Roken is een van de grote boosdoeners.”

“Vroeger kon ik niet werken zonder stethoscoop, nu is een computer onmisbaar omdat je zo alles perfect kan bijhouden”, aldus Deferm. ©  Karel Hemerijckx

Vrijdagmiddag om 12 uur zat de 44-jarige carrière van dokter Vik Deferm er dan echt op. Hij werd aan zijn praktijk verrast door 300 à 400 Lummenaren en er werden heel wat flessen met bubbels aangesleurd. “Wat een zottenspel”, reageerde dokter Vik.

Op de tafels buiten aan de dokterspraktijk stonden heel wat flessen en glazen klaar. Maar dat er zoveel mensen zouden afscheid komen nemen, hadden ze allicht niet verwacht. Velen hadden cadeautjes bij, vaak zelfgemaakte dingen en dat deed de afscheidnemende dokter zichtbaar deugd. “Ik wil iedereen bedanken en weet niet wie dit in elkaar gestoken heeft. Het is maar een stom pensioen, het is niet meer dan dat, maar dit is een zottenspel. Ik neem afscheid met heel veel dankbaarheid. Als eerste huisarts van Meldert heb ik toch iets achtergelaten en daar ben ik fier op. Heel erg bedankt”, aldus dokter Vik Deferm. Luc Barette (65) uit Zelem ging ook net met pensioen. “Dokter Deferm was een fantastische dokter voor mij en heel de familie. Hij was altijd heel rustig, had veel empathie en hij kende zijn stiel.”

Martine Bries uit Lummen was 37 jaar klant bij de eerste Meldertse dokter. “Over dokter Vik kan ik geen slecht woord vertellen en ik heb geen minuut spijt gehad dat hij de arts van heel de familie was.”

 ©  Koen Luts

 ©  Koen Luts

 ©  Koen Luts

 ©  Koen Luts

 ©  Koen Luts

 ©  Koen Luts

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer