Charles Leclef in zijn brouwerij Het Anker. ©  Dirk Vertommen

Groenen nog sterker vertegenwoordigd in Mechelse stadslijst nu brouwer Charles Leclef ontslag neemt

Mechelen -

Brouwer Charles Leclef (58) neemt ontslag uit de Mechelse gemeenteraad. Deze bestuursperiode is hij al het negende raadslid dat zijn mandaat opgeeft. Door het vertrek van Leclef zijn de groenen binnen de stadslijst Vld-Groen-m+ nog sterker vertegenwoordigd dan de liberalen.

Sven Van Haezendonck

Charles Leclef, vooral bekend als de ondernemer die brouwerij Het Anker uitbouwde tot een succesverhaal, stond in 2018 voor het eerst op een lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij was onafhankelijk kandidaat voor M+ en behaalde een zitje in de gemeenteraad.

De gemeentepolitiek is voor de Mechelaar een verhaal van kortere duur geworden. Na vier jaar heeft Leclef zijn ontslag aangeboden. “Er is niet veel over te vertellen. Om persoonlijke redenen moet ik wat keuzes maken. Daar moet niet te veel achter worden gezocht”, zegt hij.

Frie Niesten opvolger

“Ook in de brouwerij zijn er altijd uitdagingen. Daardoor is het wat moeilijker geworden om volle aandacht te geven aan mijn engagement. Ik voelde me daar ongemakkelijk bij. Ik doe niet graag dingen half-en-half. Dan is het beter om je mandaat over te laten aan mensen die meer tijd hebben om dat beter te doen”, legt Charles Leclef uit.

Vierde opvolger Frie Niesten (Groen) neemt het zitje van hem over in de gemeenteraad. Begin dit jaar nam hij nog ontslag als lid van de raad voor maatschappelijk welzijn voor het Bijzonder Comité. Vanaf maandag is Niesten, een oudgediende bij de groenen, opnieuw present in het stadhuis. “We zijn Charles erg dankbaar. Hij en Frie delen dezelfde waarden, zeker op sociaal vlak. De ene geëngageerde Mechelaar volgt de andere dus op”, reageert fractieleider Kristof Calvo (Vld-Groen-m+).

De raadzaal in het Mechelse stadhuis. ©  Dirk Vertommen

Door de hernieuwde entree heeft Groen er binnen de stadslijst opnieuw een mandaat bij. Daardoor zijn de groenen met veertien zetels in de gemeenteraad nog sterker vertegenwoordigd dan de liberalen, die er elf hebben. “Dat maakt eigenlijk niet uit. Hoe langer we een stadslijst vormen, hoe meer we een geheel zijn. De partijpolitiek speelt niet. We zijn een Mechelse ploeg”, zegt Calvo.

Leclef was ook de laatste mandataris van M+ in de gemeenteraad. Collega Pia Indigne koos eerder al voor de liberalen en Jan Simons verkoos zijn job als ambtenaar boven een zitje in de gemeenteraad. Hij werkt tegenwoordig voor Visit Mechelen.

Negen ontslagen

Charles Leclef is overigens al het negende gemeenteraadslid dat ermee stopt deze bestuursperiode. Bij CD&V nam recent Hamid Riffi nog ontslag na zijn aanstelling als algemeen directeur van het Scheppersinstituut. In zijn partij ging Wim Soons, lijsttrekker in 2018, hem vooraf.

LEES OOK. Mechelse gemeenteraad wuift nieuwe directeur Scheppers Hamid Riffi uit: “We verliezen het meest actieve raadslid”

Bij N-VA stapte lijstduwer Johan Van Overtveldt op en nam ook Anne Delvoye om professionele reden met spijt in het hart afscheid. Shanna Jacops (Open Vld) hield het na een jaar al voor bekeken. Caroline Gennez (Vooruit) ruimde plaats voor huidig fractieleider Thijs Verbeurgt. Namen ook ontslag sinds 2019: Tom Kestens (Groen) en Hans Keldermans (Vlaams Belang).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen