Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

President Biden haalt ongezien zwaar uit naar aanhangers Trump: "Ze zijn een bedreiging voor de democratie"

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een toespraak ongezien hard uitgehaald naar de aanhangers van de vorige president Donald Trump. Hij noemde hen "een bedreiging voor de democratie". "We moeten die democratie samen verdedigen en beschermen", riep hij de Amerikanen op. 

Een scherpe en dringende oproep aan de Amerikanen. Daar kwam president Joe Biden vannacht onze tijd mee, tijdens een speech voor de Independence Hall in Philadelphia. Zijn toespraak werd meteen ook zijn meest scherpe berisping naar de Republikeinen tot nog toe, zo concludeerde CNN.

Biden benadrukte dat hij niét de 74 miljoen mensen veroordeelde die voor Trump hebben gestemd in 2020. "Niet elke Republikein, zelfs niet de meerderheid, is een MAGA-Republikein", zei hij. MAGA staat voor "Make America Great Again", de slogan waarmee Trump in 2016 opkwam voor de verkiezingen. MAGA-Republikeinen zijn met andere woorden de sterke aanhangers van Trump. 

We dachten lang dat de Amerikaanse democratie onfeilbaar was, maar dat is niet zo.

President Biden

"Maar het lijdt geen twijfel dat de hele Republikeinse partij vandaag wordt gedomineerd, gedreven en geïntimideerd door Donald Trump en de MAGA-Republikeinen", zegt Biden. "En dat is een bedreiging voor het land. Zij leven niet in het licht van de waarheid, maar in de schaduw van leugens. Ze proberen terug te gaan in de tijd, naar een Amerika waar je geen recht op keuzevrijheid, privacy of anticonceptie hebt."

"We hebben onszelf lange tijd gerustgesteld met het idee dat de Amerikaanse democratie onfeilbaar is. Maar dat is niet het geval. We moeten de democratie samen verdedigen en beschermen." 

Bekijk hier de uithaal van president Biden:

Videospeler inladen...

Björn Soenens: "Verkiezingen zijn op deze manier geen referendum meer over hem alleen"

De scherpe woorden van Biden komen er twee maanden voor de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. Daar wordt dan gestreden om cruciale zetels in de Senaat en het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Zijn toespraak moeten we ook in het licht daarvan zien, analyseert onze Amerika-correspondent Björn Soenens.

"De speech was heel fors. Biden voelt langs alle kanten dat de democratie wankelt. Politiek gezien is deze toespraak slim gespeeld. De verkiezingen worden zo niet enkel nog een referendum over hem. In zijn boodschap gaf hij de Amerikanen de keuze tussen "extremisme of gezond verstand en vooruitgang". Hij riep ook iedereen op om naar de stembus te gaan om een rem te zetten op het extremisme."

Het momentum voor de verkiezingen is ook in de richting van de Democraten aan het gaan. "Een maand geleden verwachtte iedereen een zege voor de Republikeinen, maar het arrest rond abortus maakt veel Amerikanen bezorgd. De verkiezingen zullen nu meer mensen op de been brengen dan anders. Al zijn het nog twee maanden. Er kan nog van alles gebeuren."

Beluister hier het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend" op Radio 1:

Symbolische locatie

Biden hield de toespraak voor de deuren van Independence Hall in Philadelphia. En dat is geen toeval. Daar werden de fundamenten van de Amerikaanse democratie en grondwet gelegd. In 1776 werd daar ook de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring ondertekend. 

Tijdens de speech moest de president enkele keren zijn stem verheffen omdat er buiten aan het gebouw supporters van Donald Trump stonden die de speech probeerden te verstoren door lawaai te maken. Biden speelde daar op in door te zeggen: "Ze mogen kwaad zijn. Dit is een democratie." 

Het is duidelijk dat de president zijn retoriek ten opzichte van de Trump-aanhangers aan het verscherpen is. Twee weken geleden vergeleek hij hen met "semi-fascisme". 

Bekijk hier de toelichting door VS-correspondent Björn Soenens:

Videospeler inladen...
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Republikeinen: "Biden verdeelt en vernedert zijn mede-Amerikanen"

De Republikeinen vinden dat Biden koos om "zijn mede-Amerikanen te verdelen, te vernederen en in diskrediet te brengen". Dat zegt Kevin McCarthy, de leider van de Republikeinse minderheid in het Huis van Afgevaardigden. "En dat gewoon omdat ze het niet eens zijn met zijn beleid. Dat is geen leiderschap." 

De Republikein roept Biden op om zich te verontschuldigen en kwam ook meteen met een resem voorbeelden die moeten aantonen dat Biden een slechte president is. Hij verwees naar "de stijgende inflatie, de open grenzen, de schoolsluitingen in de coronacrisis en de mislukte terugtrekking uit Afghanistan".

Meest gelezen