Oosterzeels cateringbedrijf moet prijs schoolmaaltijden fors opslaan, meeste scholen rekenen stijging niet door

Cateringbedrijf Hanssens uit Oosterzele moet de prijzen voor de schoolmaaltijden met 17 procent opslaan omdat de productiekost te fel gestegen is. Dat komt onder meer door de hoge energiekosten. De meeste scholen rekenen die prijsstijging niet door aan de leerlingen. Catering Hanssens levert maaltijden aan 140 scholen in Oost-Vlaanderen.

"Het is een uitzonderlijke prijsstijging", zegt zaakvoerder Arthur Hanssens van het cateringbedrijf, "17 procent meer dan het vorige schooljaar." Gewoonlijk is de jaarlijkse prijsstijging ongeveer 1 à 2 procent, een gewone indexatie. Nu kon het bedrijf de kosten niet meer dekken met de indexatie. Het bedrijf ging niet over 1 nacht ijs om de prijsstijging door te voeren. "We hebben de hoge kosten en de nodige prijsstijging aangekaart bij enkele klanten en die hadden er begrip voor. Samen met de sectorfederatie zijn we naar scholenkoepels gegaan om uit te leggen dat het niet meer haalbaar is om de maaltijden te produceren volgens de prijsafspraken in de contracten, het is een situatie van overmacht."

"We hebben een dossier opgemaakt waarin duidelijk is dat de energieprijs is gestegen, de foodkost, de personeelskost, logistieke prijs is gestegen en zo zijn we overeengekomen dat onze prijs tussen de 15 en 20 procent mocht stijgen."  

Iedereen beseft wel dat het niet zomaar is om geld te verdienen, maar dat de realiteit ons ertoe verplicht
Zaakvoerder Arthur Hanssens

Klanten bijgekomen

Hanssens levert aan 140 tot 150 scholen in Oost-Vlaanderen, tegenover 120 vorig jaar. Er zijn geen klanten weggevallen, tot grote verbazing van Arthur Hanssens. "We hadden een enorme schrik om met zo'n prijsstijging naar de scholen te gaan, maar het deed deugd dat iedereen er zoveel begrip voor had." "Thuis is het ook duurder", weet Arthur Hanssens "en de kinderen moeten toch eten. Of het nu op school is of thuis, de mensen beseffen dat het sowieso duurder wordt. Iedereen beseft wel dat het niet zomaar is om meer geld te verdienen, maar dat de realiteit ons ertoe verplicht."

Kosten niet doorgerekend

Volgens de Onderwijskoepel van de Vlaamse steden en gemeenten zal het prijsverschil van de warme maaltijden op de meeste scholen niet worden doorgerekend aan de ouders. In het basisonderwijs geldt sowieso al een maximumbedrag voor de schoolfactuur, in het secundair vangen de meeste scholen het op door te besparen op infrastructuur en schooluitstappen.

Meest gelezen