BNP Paribas Fortis beste leerling uit de klas: bank schept stevig winst

BNP Paribas Fortis boekte dit jaar al een nettowinst van 1,6 miljard euro. Dat is 43 procent meer vergeleken met de eerste jaarhelft van 2021.

Ondanks de oorlog in Oekraïne, de stijgende inflatie en de torenhoge energieprijzen, zet BNP Paribas Fortis een positieve eerste jaarhelft neer. Redenen daarvoor zijn onder meer een boekhoudkundige meevaller bij de overname van Bpost Bank, en de toename van tweedehandswagens bij leasingdochterfirma Arval.

Economische meevallers

Twee jaar geleden kondigde BNP Paribas Fortis aan dat het een belang in Bpost zal nemen als medeaandeelhouder. Bij het afronden van die deal eerder dit jaar, bleek dat de bank daarvoor minder op tafel voor moest leggen dan voorheen gedacht. Een economische meevaller van ‘maar’ 244 miljoen euro.

De integratie van Bpost Bank in combinatie met sterkere kredietverlening, bracht BNP Paribas Fortis het eerste halfjaar 4,8 miljard euro op. Een stijging van bijna 17 procent vergeleken met vorig jaar.

Ook bij dochterbedrijf Arval gaan de zaken goed. Door lange wachttijden en voorraadproblemen bij autoverdelers, plukt de tweedehandsmarkt volop de vruchten. Dat duwt de prijzen een pak hoger, wat Arval meer inkomsten oplevert.

Maar ook zonder de impact van Bpost Bank en Arval zou de winst nog altijd een derde hoger uitvallen dan vorig jaar, klinkt het. Ondanks de huidige economische situatie, heeft BNP Paribas Fortis dit jaar nog geen zware kredietverliezen moeten slikken. De risicokosten van de bank kwamen eind juni op 131 miljoen euro uit. Dat is ongeveer de helft vergeleken met vorig jaar.

Oplopende kosten

Tegelijk hebben banken te maken met oplopende kosten. Hogere bankentaksen, maar vooral de stijgende inflatie die de personeelskosten beïnvloeden, zorgden voor een stijging van 10 procent vergeleken met de eerste jaarhelft van 2021.

Al wegen die kosten niet al te zwaar door. Beperkte kredietverliezen en oplopende rente hielpen BNP Paribas Fortis, KBC, ING en Belfius een hogere winst neer te zetten. De vier Belgische grootbanken boekten in de eerste jaarhelft een nettowinst van 3,5 miljard, 10 procent meer dan voordien.

(jvdh)

Meer