Tencent gaat techinvesteringen fors afbouwen: het einde van de Chinese start-upboom?

Techreus Tencent moet zijn riante investeringen opgeven als het de woede van Chinese regelgevers niet op de hals wil halen.

Het betekent een stevige klap voor de Chinese techsector: Tencent, het dertiende meest waardevolle bedrijf ter wereld, gaat een pak minder investeren in lokale techpioniers. Het in Shenzhen gevestigde megabedrijf wil zo’n 100 miljard Chinese yuan, ofwel ongeveer 14,5 miljard euro, divesteren in nieuwe techstart-ups. Dat kon The Financial Times te weten komen via twee insiders.

Indien Tencent minder geld zal pompen in opkomende techbedrijven, zal de hele Chinese sector de gevolgen daarvan snel voelen. “Tencent is een machtige investeringsmacht geweest. Hun enorme kapitaal betekende dat ze risico’s namen die anderen niet konden. Tencent gaf leven aan de hele durfkapitaalgemeenschap”, zegt Li Chengdong, voorzitter van de Chinese denktank Haitun, aan de zakenkrant.

De techreus, die onder andere superapp WeChat ontwikkelt, wil zijn uitgaven wellicht beperken door de krimpende economie van China en de (vaak schijnbaar arbitraire) ‘Zero COVID’-regels die het land blijven plagen. 

Maar Tencent moet ook minder investeren om uit het vizier van regelgevers te blijven.

Peking wil ‘donatie’ van 100 miljard yuan

De gigantische rol die Tencent speelt in het aanvuren van China’s innovatieve techsector heeft namelijk de aandacht van de autoriteiten getrokken. Peking zorgt er koortsachtig voor dat privéspelers in het land niet te machtig worden of een monopolie kunnen ontwikkelen. Tencent is een grote aandeelhouder van bedrijven die het al aan de stok kregen met de autoriteiten, zoals voedselbezorger Meituan, ecommerceplatform Pinduoduo en TikTok-tegenhanger Kuaishou. Daarom ligt Tencent voortdurend onder het vergrootglas in Peking.

Volgens een functionaris die The Financial Times kon spreken, kreeg Tencent onlangs het bevel om investeringen in techbedrijven af te bouwen. Tencent zelf meent echter dat er geen “externe druk” te pas kwam bij de beslissing om te divesteren. 

“Tencent heeft een monopoliepositie in gaming, instant messaging en entertainment. Het bedrijf is erg bescheiden geweest in de omgang met de regelgevers. Toch zijn we op zoek naar concrete stappen, zoals een donatie van 100 miljard yuan aan het armoedebestrijdingsfonds of het verkopen van belangen in beursgenoteerde bedrijven”, zegt een functionaris van het antimonopolieagentschap in de provincie Guangdong.

(bg)

Meer