Gedaan met hamburger of snoepzak na school? Vlaamse steden willen verkoop van ongezonde voeding rond scholen beperken

Vlaamse steden en gemeenten willen de verkoop van ongezonde voeding in de buurt van scholen beperken. Dat schrijft Het Nieuwsblad en is bevestigd aan VRT NWS. Uit onderzoek van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat er steeds meer fastfoodzaken opduiken in de schoolomgeving en dat dat een negatieve invloed heeft op het gewicht van scholieren. Lokale besturen willen dat aanpakken, maar hebben daarvoor niet de bevoegdheid, zegt Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

Je herinnert het je misschien nog van je eigen tijd op school of vermoedt het nu bij je kinderen: zodra het belsignaal gaat, reppen scholieren zich naar de snoepwinkel of frituur om de hoek voor een zak chips of een hamburger. De appel die van thuis werd meegegeven, blijft onaangeroerd in de boekentas zitten.

Als het van de steden en gemeenten afhangt, wordt dat in de toekomst moeilijker. Zij willen fastfoodzaken en andere gemakswinkels (zoals snoepwinkels) kunnen weren uit de schoolomgeving. Alleen, dat is vandaag niet mogelijk. "Het probleem is dat gemeenten bij het geven van een vergunning aan horeca geen onderscheid kunnen maken tussen gezonde en niet-gezonde voeding", stelt Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) aan de kaak.

Het probleem is dat gemeenten bij het geven van een vergunning aan horeca geen onderscheid kunnen maken tussen gezonde en niet-gezonde voeding

Nathalie Debast (VVSG)

"Europa is daar zeer streng in en schuift eigenlijk constant de vrijheid van handel naar voren", gaat ze  verder. "Dat is ook een belangrijk principe, maar als wij weten dat de gezondheid in het gedrang komt - zeker ook naar jongeren toe - is het tijd om in te grijpen."

©2021 Isabel Pavia

Ongezondere schoolomgeving

Debast verwijst naar eerder onderzoek van gezondheidsinstituut Sciensano. Dat kon aantonen dat een ongezonde schoolomgeving een negatieve invloed heeft op het gewicht van kinderen tot 12 jaar. Bovendien werd vastgesteld dat het aantal fastfoodrestaurants en gemakswinkels in de buurt van scholen tussen 2008 en 2020 sterk toenam. 

In een straal van 1 kilometer rond Vlaamse basisscholen zijn er al gemiddeld 6,3 fastfoodrestaurants en 3,8 gemakswinkels. Voor secundaire scholen gaat het om gemiddeld 12,7 fastfoodrestaurants en 7,6 gemakswinkels. Vooral in grote steden zoals Antwerpen, Gent en Leuven hebben scholieren een grote keuze aan ongezonde voeding.

"En dus vragen wij aan de federale en Vlaamse overheid om het mogelijk te maken dat gemeenten een onderscheid kunnen maken en dat zij die slechte voedingszaken kunnen weren uit schoolomgevingen", aldus Debast. 

"Vergunningen die al gegeven zijn in het verleden, daar is het natuurlijk moeilijker om dat ook stop te zetten. Maar naar de toekomst toe willen lokale besturen daar veel meer in kunnen sturen en dat zou kunnen als ze de mogelijkheid hebben om in hun vergunningenbeleid te diversifiëren", besluit ze.

Naar de toekomst toe willen lokale besturen daar veel meer in kunnen sturen

Nathalie Debast (VVSG)

Meest gelezen