Archieffoto

Zorgbedrijf Antwerpen mag geen beroep doen op privé-investeerders

Het Antwerpse zorgbedrijf, het vroegere OCMW met vele woonzorgcentra en serviceflats, mag geen beroep doen op privé investeerders. De plannen van de stad zijn al voor de tweede keer geblokkeerd door Vlaams minister voor binnenlands bestuur Bart Somers (Open VLD), zo schrijft De Morgen. Oppositiepartij PVDA is tevreden dat Vlaanderen de privatisering tegenhoudt. Zij hadden een klacht ingediend tegen die plannen want ze vrezen dat de kwaliteit van de zorg er op achteruit zal gaan.

Het Antwerpse stadsbestuur probeert al geruime tijd om bij de activiteiten van het Zorgbedrijf Antwerpen privépartners toe te laten. Volgens de stad is dat nodig om de zorg financieel gezond te houden. De Antwerpse gemeenteraad keurde daarvoor in mei nog een voorstel goed om 18 woonzorgcentra, 3.750 serviceflats en 45 dienstencentra van het Zorgbedrijf - de grootste groep binnen de Vlaamse openbare ouderenzorg -  onder te brengen in een nieuwe, private structuur. De stad hoopte daarmee nog eens 10 miljoen euro te besparen tegen 2025. 

Maar voor een tweede keer al houdt Vlaams Minister van binnenlands bestuur Bart Somers (Open VLD) die plannen tegen. De minister volgt daarmee een negatief advies van het Agentschap Binnenlands Bestuur.

Privé partners willen "return on investment". Dat betekent minder kwaliteit, minder personeel en hogere prijzen.

Antwerps gemeenteraad Lise Vandecasteele (PVDA)

PVDA reageert tevreden op de beslissing van Minister Somers. Die partij diende eerder, samen met de vakbonden, al een klacht in tegen de plannen van het stadsbestuur. "Het tweede voorstel is opnieuw naar de prullenmand verwezen. Opnieuw blijkt het onwettelijk wat ze met het personeel van plan waren. Ook het financieel plan wordt met de grond gelijkgemaakt. Er werden veel risico's genomen en het was niet duidelijk wie die zou dekken. In principe kunnen ze weer een aanvraag indienen, maar wij hopen dat de stad beseft dat ze zelf moet zorgen voor kwaliteitsvolle ouderenzorg en dat niet keer op keer probeert af te stoten", zegt Antwerps gemeenteraadslid Lise Vandecasteele (PVDA).

"Wij denken dat het privatiseren van het Zorgbedrijf geen goed idee is. Het zorgt voor hogere prijzen voor de bewoners en voor slechtere werkomstandigheden voor het personeel. Wij vinden dat je als openbaar bestuur je verantwoordelijkheid moet nemen en ouderenzorg moet organiseren die zowel voor de bewoners als het personeel goed is. Want private partners willen "return on investment" en winst maken. Dat betekent minder kwaliteit, minder personeel en hogere prijzen", besluit Vandecasteele.

Het Antwerpse stadsbestuur gaat nu overleggen met de Vlaamse overheid.

Meest gelezen