Sinds 1 september komt Maurane ook in beeld in ‘Karrewiet’. © Thomas Geuens

Maurane uit Brasschaat is nieuw gezicht in ‘Karrewiet’: “Het oorspronkelijke plan was om dokter te worden”

Brasschaat -

Karrewiet, het jeugdjournaal van Ketnet, verwelkomde donderdag met de Brasschaatse Maurane Proost (25) een nieuw gezicht in beeld. Toch is het programma voor haar al bekend terrein. “Ik deed zelfs ooit mijn stage bij Karrewiet”, vertelt ze.

Tom Vets

Karrewiet brengt al sinds 2002 nieuws uit binnen- en buitenland op kindermaat. Met de start van het nieuwe seizoen werden er enkele veranderingen aangebracht. Voortaan mag Maurane Proost uit Brasschaat met collega Meryem El Mandoudi nieuwsreportages maken waarbij ze ook in beeld komt. “Als er nieuws is, rukken we uit”, vertelt Maurane. “Aangezien het donderdag 1 september was, brachten we dat gevoel van de eerste schooldag in beeld. Vrijdag maakte ik een TikTok over de nieuwe namen voor stormen.”

Een nieuwsprogramma maken voor jonge kijkers is een uitdaging. “Je moet rekening houden met de keuze van de beelden. Bloed, dode lichamen … dat kan niet. We laten moeilijke woorden weg, de uitleg over een onderwerp moet ook simpel. Alles moet helder genoeg zijn zodat een kind het onderwerp begrepen heeft. Al gaat het over de oorlog in Afghanistan. Je begrijpt dus dat het soms niet evident is.”

“Voor de rest van mijn leven”

Proost was vertrouwd met Karrewiet. “Ik werk al vier jaar op de redactie, en deed hier zelfs mijn stage. Later werd ik reporter buiten beeld. Vanaf het eerste moment had ik het gevoel dat ik bij Karrewiet thuishoorde. Ik wist dat ik iets wilde doen met kinderen, omdat het een leuk publiek is waarvan je feedback krijgt. Ze geven makkelijker hun ongezouten mening. Ik volgde destijds een opleiding journalistiek, maar wist nog niet dat nieuws iets voor mij was. Ik zag me eerder thuis in de entertainmentsector. Bij Karrewiet openden mijn ogen. Ik wil dit voor de rest van mijn leven doen.”

Maurane was ook te horen op MNM. “Ook iets voor jonge mensen, dat lag in dezelfde lijn. Maar radio is voorlopig een afgesloten hoofdstuk. Ik merkte dat ik meer connectie had met nieuwsverslaggeving.”

Hoe ziet een doorsnee werkdag eruit? “Elke dag anders en spannend. Stel dat ik toekom op de redactie en er is belangrijk nieuws, kan het zijn dat ze mij meteen weer naar buiten sturen. Als ik niet de baan op moet, nemen we een TikTok op.”

Het zou niet onlogisch zijn om later bij HetJournaal te belanden. “Toch is dat moeilijk om nu al te zeggen. Op dit moment in mijn leven is zoiets niet aan de orde. Maar ik sluit niet uit dat ik ooit op de algemene of cultuurredactie aan de slag ga.”

Peter Van de Veire

Proost studeerde journalistiek aan Thomas More. Ze wist dus al vroeg welke richting ze wilde inslaan. “Toch niet. Ik wilde dokter worden! Pas in het laatste middelbaar viel de keuze op journalistiek, met als doel radiopresentatrice te worden. Wat Peter Van de Veire deed, stond me wel aan. Maar nieuws verslaan op de speelse manier van Karrewiet, sprak me meer aan.”

Ook was er even sprake om te studeren aan de gerenommeerde Brusselse media- en theaterschool RITCS. “In de hogeschool werd ons goed ingeprent dat we moesten nadenken over onze toekomst, want in de media is er weinig werk. Waarop ik toelatingsexamen wilde doen aan het RITCS voor een radio-opleiding. Maar ik was nog maar net op stage toen mijn baas al vroeg om te blijven. Ik kon me geen enkele andere job inbeelden waaruit ik evenveel plezier zou halen, dus was de keuze snel gemaakt.”

Tijdens haar studies won Maurane de Belgodyssee, een wedstrijd voor onder andere laatstejaarsstudenten journalistiek en communicatiewetenschappen. “Ik was een van de jongste deelnemers en heb vooral veel geleerd uit die wedstrijd. Die wedstrijd, nota bene in het Frans, maakte me zelfstandiger. Door mijn overwinning won ik een stageplek, maar ik gaf forfait omdat ik toen al bij Karrewiet zat. Ik raakte bijzonder vlug binnen bij de VRT en zat nooit zonder werk.”

Hoe kijkt ze naar zichzelf op beeld? “Da’s wennen. Ik oefende enkele reportages en die beelden zijn goed geanalyseerd. Met mijn eerste bijdrage op donderdag was ik echt tevreden. Dat was de beste van allemaal. Al moet ik er volgens de klankman op letten dat ik niet al mijn vragen begin met ‘zeg’, want dat doe ik blijkbaar”, lacht ze.

Karrewiet, ma tot vr om 19u op Ketnet, VRT MAX, Ketnet.be, Ketnet-app en TikTok.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER