De Leiedam in Deinze, het jaagpad langs de Leie (c)Google Street View

Speed pedelecs eerst wel, dan weer niet toegelaten langs jaagpad in Deinze: "We hadden het verkeerde bord geplaatst"

Op het jaagpad langs de Leie tussen Astene en Deinze mogen geen speed pedelecs meer rijden. Door een foutje van de Vlaamse Waterweg stond een tijdlang een bord dat het wel toeliet, maar die fout is nu rechtgezet. De burgemeester van Deinze is ontgoocheld en roept op om de snelle fietsen er toch weer toe te laten.

De burgemeester van Deinze, Jan Vermeulen (CD&V) is zelf een fervent gebruiker van de speed pedelec. Dat is een fiets die tot 45 km/u kan halen. Hij was verrast toen hij het nieuwe bord zag: “Ik stel vast dat de Vlaamse Waterweg eenzijdig een verbod op speed pedelecs heeft ingesteld, zonder overleg met ons. Daar zijn we niet tevreden mee. We merken dat heel wat inwoners die recent een speed pedelec hebben gekocht, de Leiedam nog altijd gebruiken als fietspad. Daarom is het logisch dat de Vlaamse Waterweg deze beslissing terugdraait.”

Fout bord

De verwarring komt door een fout van de Vlaamse Waterweg, geeft woordvoerder Liliane Stinissen toe: “We hebben bij het zetten van nieuwe borden op 1 plaats per ongeluk een fout bord geplaatst, dat speed pedelecs toeliet. Recent is dat bord vervangen door het juiste. Op jaagpaden zijn speed pedelecs niet toegelaten, tenzij het jaagpad onderdeel uitmaakt van een fietssnelweg. Dat is in Deinze niet het geval.”

Ook vervelend voor de politie

Toch pleit burgemeester Vermeulen voor de opheffing van het verbod: “Dit is een veilige verbinding voor fietsers. We moeten de gebruikers van een speed pedelec niet wegjagen naar de gewestwegen waar het voor hen veel gevaarlijker is.”

De burgemeester vreest ook niet dat de snelle fietsen, die maximum 45 km/u kunnen rijden, voor problemen gaan zorgen voor tragere fietsers of voetgangers: “De wegcode zegt dat je als bestuurder je snelheid moet aanpassen aan de omstandigheden op de weg. Op een jaagpad geldt er een snelheidsbeperking van 30km/u, op het stuk waar je Deinze binnenrijdt is dat zelfs 20km/u.”

De politie van Deinze patrouilleert trouwens ook met een speed pedelec, voegt de burgemeester eraan toe. “Het zou maar al te gek zijn dat ze daar dan niet zouden mogen passeren of een langere weg zouden moeten nemen naar een interventie.”

Meest gelezen