© AP

Olympische vlam is aangekomen in Rio

De olympische vlam is woensdagochtend Braziliaanse tijd gearriveerd in Rio de Janeiro. Het vuur vertrok drie maanden geleden in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia en ging via 328 Braziliaanse steden naar de gaststad voor de Olympische Spelen (5-21 augustus).

Burgemeester Eduardo Paes nam de vlam in de marinebasis van Rio in ontvangst. Tot de openingsceremonie van vrijdag in het Maracanastadion legt het vuur nog 90 kilometer af. Daarvoor alleen worden zo’n 600 Braziliaanse lopers ingeschakeld. Donderdagavond passeert de olympische fakkel langs het strand van Copacabana.

Voorlopig is het nog onduidelijk wie de vlam bij de openingsceremonie in het mythische Maracanastadion zal ontsteken. Het Braziliaanse voetbalfenomeen Pelé werd gevraagd, maar moet daarvoor een uitstapje met zijn sponsors afzeggen. Uiterlijk donderdag geeft hij IOC-voorzitter Thomas Bach zijn definitief antwoord.

De olympische vlam werd op 21 april ontstoken in het oude Griekse stadje Olympia, de bakermat van de Olympische Spelen. Daarna vertrok het vuur voor een tocht van zes dagen doorheen Griekenland met aankomst in het Stadion Panathinaiko, waar de eerste moderne Zomerspelen in 1896 hebben plaatsgevonden. In Zwitserland passeerde de olympische vlam langs het VN-hoofdkwartier in Genève, alvorens het kleinood via een roeiboot over het Meer van Genève in het Olympische museum in Lausanne aankwam. Van daaruit werd de fakkel per vliegtuig naar Brazilië overgevlogen. De olympische vlam heeft sinds 21 april meer dan 30.000 kilometer afgelegd. Daarvoor werden zo’n 12.500 lopers aangewend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer