Gasleiding Nord Stream 1 blijft dicht door “technisch probleem”: Europese Commissie gelooft dat niet

De gaspijpleiding Nord Stream 1 zal zaterdag niet heropstarten na afronding van onderhoudswerkzaamheden. Er is een olielek ontdekt, waardoor er geen gas door de leiding zal stromen richting Europa, zo heeft het Russische staatsconcern Gazprom aangekondigd. Dat melden de agentschappen Bloomberg en TASS. Wanneer het euvel hersteld zal zijn en er wel weer gas door de leidingen zal komen, is niet duidelijk.

gjs
Bron: BELGA

Het olielek werd ontdekt in het compressorstation van Portovaja, dicht bij de Finse grens. In zo’n station wordt gas onder hoge druk gezet zodat het door de pijpleiding door de Oostzee naar Duitsland kan vloeien. De pijpleiding zal blijven stilliggen tot het euvel hersteld is, klinkt het.

In een verklaring, verspreid via berichtendienst Telegram, stelt Gazprom dat vertegenwoordigers van het Duitse Siemens een verslag over het olielek ook hebben onderschreven. Technici zouden reparaties alleen in een gespecialiseerde werkplaats kunnen uitvoeren.

Op Telegram deelde Gazprom een foto van de plaats waar het lek zich voorgedaan heeft.

(lees verder onder de foto)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Eerder op de dag leek het er nog op dat de gasleveringen zaterdag zouden hervatten aan 20 procent van de normale capaciteit, hetzelfde niveau als vóór de werkzaamheden.

Drie dagen

De gastoevoer was woensdag voor drie dagen stilgelegd. Dat was volgens het Russische gasbedrijf Gazprom nodig voor controles bij de enige werkende turbine die helpt om gas in de pijpleiding te pompen. Volgens Gazprom moet die turbine na 1.000 uur telkens een technisch onderhoud ondergaan. Dat is ongeveer om de 42 dagen. Het volgende onderhoud zou dus midden oktober plaatsvinden.

In Europa bestaat echter scepsis over die uitleg en overheerst de opvatting dat Rusland de gastoevoer als politiek drukkingsmiddel gebruikt. De Europese Unie heeft tal van sancties tegen Rusland ingevoerd wegens de oorlog in Oekraïne, en dit zou een vergelding zijn.

Gasprijzen op recordhoogte

De gasprijzen in Europa stegen na de eerste aankondiging van het ongeplande onderhoud tot recordhoogtes, maar daalden sinds maandag met bijna 40 procent tot 212 euro per megawattuur. Vraag is wat de prijs zal doen nu Nord Stream 1 voorlopig niet wordt heropgestart.

De topman van het Duitse gasnetwerk, Klaus Müller, reageerde vrijdagavond op de beslissing van Gazprom dat de lng-terminals, de voorraden en de aanzienlijke besparingen nog belangrijker worden. “Het is goed dat Duitsland nu beter is voorbereid, maar nu hangt het van iedereen af”, schreef hij op Twitter. Duitsland krijgt nu zijn meeste aardgas uit Noorwegen, Nederland en België; donderdag stroomde vanuit die landen samen zo’n 2.900 gigawattuur aardgas naar Duitsland.

Commissie: “Valse voorwendselen”

De Europese Commissie is van mening dat Gazprom de gaslevering onder “valse voorwendselen” tegenhoudt. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie op Twitter gezegd. “De aankondiging van Gazprom vrijdagnamiddag dat het nog maar eens Nord Stream 1 stillegt onder valse voorwendselen is opnieuw een bevestiging dat het onbetrouwbaar is als leverancier”, zo tweette woordvoerder Eric Mamer. “Het is ook een bewijs van het cynisme van Rusland, dat verkiest gas te verbranden in plaats van contracten na te komen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer