Jane Fonda in Cannes dit jaar. ©  Shutterstock

 

Actrice Jane Fonda heeft kanker: ‘Het is behandelbaar, ik heb veel geluk’

Actrice Jane Fonda (84) heeft kanker. Dat kondigt ze zelf aan op Instagram. ‘Ik heb de diagnose gekregen: Non-hodgkinlymfoom en ik ben begonnen met de chemo-behandelingen.’ Non-hodgkinlymfoom is een vorm van lymfeklierkanker.

adm

Volgens Fonda is haar ziekte goed te behandelen. ‘80 procent van de mensen overleeft, dus ik voel me gelukkig.’ De voormalige fitnessgoeroe prijst zichzelf ook gelukkig dat ze zowel een ziektekostenverzekering heeft als toegang tot de beste artsen. ‘Ik besef, en het is pijnlijk, dat ik hierin bevoorrecht ben. Bijna elk gezin in Amerika heeft wel eens te maken gehad met kanker en veel te veel mensen hebben geen toegang tot de hoogwaardige gezondheidszorg die ik ontvang en dit is niet juist.’

Behalve actrice en fitnessgoeroe, is Jane Fonda een bekende politieke activist. Ze werd gefotografeerd terwijl ze op een Noord-Vietnamees luchtafweergeschut zat tijdens een bezoek aan Hanoi in 1972, waarop ze de bijnaam ‘Hanoi Jane’ kreeg. In die tijd kon de actrice nauwelijks werk krijgen in Hollywood. Nadien reeg ze de prijzen echter aaneen, waaronder twee Oscars en zeven Golden Globes.

In 2019 werd de onvermoeibare Fonda, inmiddels de 80 voorbij, meermaals gearresteerd in Washington bij betogingen voor een beter klimaat. De foto’s daarvan gingen de wereld rond. Fonda was de laatste jaren te zien als Grace in de succesvolle Netflixserie Grace & Frankie.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer