juliette bruynseels

Vlaams minister Zuhal Demir: "Cruciaal dat in Vlaanderen niemand afgesloten wordt van energienet"

Een ontbijt, een politicus en een journalist: dat zijn de ingrediënten van het wekelijkse zaterdaginterview in "De ochtend" op Radio 1 van VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck met een politicus die in de schijnwerpers staat of een cruciale rol speelt in de politiek. Een ontbijtgesprek over politiek, maar tegelijk ook "weg van de Wetstraat". Vandaag: Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA)

"We moeten ervoor zorgen dat niemand afgesloten wordt van het net. Het wordt een moeilijk najaar, maar dat is cruciaal voor de welvaartstaat die Vlaanderen is." Dat vertelt Vlaams minister voor Energie Zuhal Demir (N-VA) in "De ochtend". Om dat te bewerkstelligen voert ze momenteel gesprekken met Fluvius, waar mensen terechtkomen als ze hun factuur niet kunnen betalen. "Dit is een ongezien periode, om dan mensen af te sluiten, de dag van vandaag kan dat niet."

In Vlaanderen is het wettelijk geregeld wat er gebeurt wanneer je je energiefacturen niet kan betalen. Na verschillende waarschuwingen kan een commerciële verdeler weigeren om nog energie te voorzien en stap je automatisch over op netwerkbeheerder Fluvius, waar duurdere tarieven gelden. Fluvius werkt met prepaid energie, indien ook die niet betaald wordt, schakelt u over op minimale energietoevoer. De allerlaatste stap zou zijn dat u wordt afgesloten van het net, al is dat wel verboden tussen 1 december en 1 maart.

"Dit is een ongeziene crisis, en zowel op Europees niveau als op federaal en Vlaams niveau moeten er maatregelen genomen worden. Dat is een evidentie." Zo wil Demir dat Europa werkt maakt van de plafonnering van de gasprijs, maar ook naar de CO2-prijs kijkt."

In Vlaanderen moeten er niet alleen maatregelen komen voor particulieren, maar ook voor bedrijven. "We moeten zien hoe we de bedrijven kunnen ondersteunen."

En qua timing? "Normaal werken we naar de begroting toe, naar de Septemberverklaring. Ik ga mij niet vastpinnen op een datum. Maar het is cruciaal dat we weten wat Vlaanderen kan doen vóór we de winter ingaan."

Bekijk hier het hele ontbijtgesprek:

Videospeler inladen...

Meest gelezen