Patrick LEFEVRE

Hulpdiensten aangevallen in Schaarbeek: ambulancier loopt oogletsel op

Hulpverleners van de brandweer van Brussel zijn fysiek aangevallen en bedreigd met de dood bij een interventie in Schaarbeek. Ze waren opgeroepen door een man, die hen ter plaatse aanviel en bedreigde. De dienst gaat klacht indienen.

Een dertiger belde iets voor 11 uur naar de hulpdiensten omdat hij dringend medische hulp nodig had. "Maar toen onze ploeg ter plaatse kwam, wilde de man in kwestie helemaal niet meewerken", zegt woordvoerder Walter Derieuw. "Zodra ze hem wilden aanraken om zijn parameters op te meten, begon hij te roepen." De ambulanciers beslisten daarop om bijstand te vragen van een MUG. "Die ploeg probeerde pijnstilling toe te dienen, maar hij verzette zich en gooide alle apparatuur van de MUG op de grond."

De man ging volgens Derieuw wild tekeer: hij uitte doodsbedreigingen en krabde een ambulancier tot bloedens toe op de borst, scheurde zijn T-shirt en stak een vinger in zijn oog. De hulpverlener liep een hoornvliesletsel op en moest naar het ziekenhuis voor verzorging. Hij is al zeker acht dagen werkonbekwaam. De politie kwam uiteindelijk tussenbeide om de agressieveling te overmeesteren en hem alsnog over te brengen naar het ziekenhuis.

"De man sprak maar weinig Frans of Nederlands, dus het was moeilijk om met hem te communiceren. Mogelijk lag dat mee aan de basis van zijn frustraties, al is dat natuurlijk geen excuus." De dertiger was niet bekend bij de politie.

De brandweer van Brussel en de gewonde ambulancier gaan klacht indienen bij het parket van Brussel.

Meest gelezen