AFP or licensors

Terwijl Gazprom en Siemens welles-nietesspelletje spelen over Nord Stream, levert Gazprom (een beetje) gas via Oekraïne

De Russische energiegroep Gazprom zegt dat Siemens Energy klaarstaat om herstellingen uit te voeren aan de Nord Stream gaspijpleiding zodat die opnieuw kan opgestart worden, maar het Duitse energiebedrijf zegt dat zij van niks weten. Gazprom ontdekte naar eigen zeggen tijdens controlewerken een olielek in een gasturbine en zegt dat de pijplijn niet kan heropgestart worden voor dat lek gerepareerd is. Ondertussen zou Rusland wel gas leveren aan Duitsland via een pijplijn door Oekraïne.

Gisterenavond heeft Gazprom besloten om de aardgaspijpleiding Nord Stream - die gas aanvoert van Rusland naar Duitsland - niet opnieuw op te starten na geplande herstellingswerken. Gazprom liet weten dat er tijdens de werken een olielek was ontdekt en dat de leiding niet opnieuw kan opgestart worden voor dat lek hersteld is.

Volgens het Russische gasbedrijf kan die reparatie enkel uitgevoerd worden in een daarvoor speciaal ingerichte werkplaats. In een Telegram-bericht zegt Gazprom dat het Duitse bedrijf Siemens - die de turbines van Nord Stream 1 beheert - de werken zal uitvoeren, maar dat er nog geen geschikte werkplaats gevonden werd. 

Siemens ontkent echter dat zij de vraag hebben gekregen om herstellingen uit te voeren, maar laat wel weten dat ze daartoe bereid zijn. Het bedrijf weerlegt ook de bewering van Gazprom dat voor de herstelling een speciale werkplaats nodig is. Een olielek in een turbine kan ook ter plaatse hersteld worden, klinkt het.

Daarnaast herhaalt het Duitse bedrijf haar standpunt van gisterenavond dat een olielek in een turbine geen reden is om de gastoevoer via de pijpleiding volledig stil te leggen: "We hebben er al verschillende keren op gewezen dat er genoeg extra turbines beschikbaar zijn om Nord Stream 1 te laten werken", aldus een woordvoerder van het bedrijf. 

Volgens persagentschap Reuters heeft Rusland - in afwachting van de heropstart van Nord Stream 1 - de gastoevoer via de Soedzja-pijplijn die door Oekraïne loopt, wat opgeschroefd. Vandaag zou er via die weg zo'n 42,7 miljoen kubieke meter aardgas naar Europa moeten vloeien. Dat is iets meer dan de 41,3 miljoen kubieke meter aardgas die vrijdag door de Soedzja-pijplijn kwam, maar zal nog niet genoeg zijn om de gasleveringen die gemist worden door de gesloten Nord Stream 1 te compenseren.

Politiek drukkingsmiddel

In Europa twijfelt men aan de uitleg die Gazprom geeft om te stoppen met de gasleveringen via Nord Stream. Het vermoeden leeft dat Rusland de gastoevoer gebruikt als vergeldingsmiddel voor de sancties die Europa nam voor de inval van het Russische leger in Oekraïne. 

Europees commissaris voor Economie Paolo Gentiloni wijst erop dat de Europese Unie van Rusland verwacht dat het zich houdt aan de energiecontracten die het heeft gesloten, maar dat het bereid is de uitdaging aan te gaan als Moskou daar niet in slaagt. "De zet van Gazprom is geen verrassing", schrijft Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad op Twitter. "Het gebruik van gas als wapen zal de houding van de Europese Unie niet beïnvloeden. Wij zullen onze weg naar energieonafhankelijkheid versnellen."

Meest gelezen