Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Waarom ook tweede poging van NASA om maanraket te lanceren, is mislukt: "Raket samengeknutseld met stukken van oude spaceshuttle" 

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA stelt haar plannen om een raket naar de maan te sturen voor minstens enkele weken uit, na twee mislukte pogingen in een week tijd. Net als afgelopen maandag waren er zaterdag problemen bij het tanken van de raket. Een nieuwe poging om de raket te lanceren, zal ten vroegste in de tweede helft van deze maand of mogelijk pas in de tweede helft van oktober ondernomen worden. Dat dezelfde problemen blijven opduiken, is geen verrassing stelt wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel. "De raket werkt met heel oude technologie."

Voor de tweede keer in een week tijd is een poging om een nieuwe maanraket te lanceren, mislukt. Het was de bedoeling om, tussen 20.17 en 22.17 uur Belgische tijd, voor het eerst in 50 jaar nog eens een ruimteschip naar de maan te sturen dat op termijn astronauten kan vervoeren. De eerste testvlucht zou nog onbemand zijn en zou niet op de maan landen. De raket zou wel tot op 100 kilometer van het maanoppervlak naderen. Het is de eerste belangrijke stap om in 2025 of 2026 opnieuw mensen op de maan te laten landen (en voor het eerst ook een vrouw).

Maar een poging om die eerste testvlucht te lanceren, is zaterdagavond dus voor de tweede keer mislukt. Net als afgelopen maandag was er een probleem bij het tanken van de raket. De brandstof voor de tank is een combinatie van vloeibare waterstof en vloeibare zuurstof. Bij de waterstof ging het fout.

Omdat er een groot lek zou zijn ontdekt, komt er nu eerst een grondige inspectie, die naar verluidt niet op het lanceerplatform zelf uitgevoerd kan worden, maar waarvoor de raket weer naar binnen gerold moet worden. Die inspectie zal enige tijd in beslag nemen, waardoor een nieuwe poging niet meer binnen de huidige lanceerperiode ondernomen kan worden (die periode loopt dinsdag af).

Omdat ook rekening gehouden moet worden met de stand van de aarde en de maan, zal een nieuwe poging ten vroegste in de tweede helft van september kunnen plaatsvinden en mogelijk zelfs pas in de tweede helft van oktober. In elk geval komt een nieuwe lanceerpoging er pas als NASA echt zeker is. "Verschillende teams hebben dat grondig onderzocht en zijn tot die conclusie gekomen", klinkt het.

BEKIJK - Het moment waarop de lancering van de Artemis opnieuw werd stopgezet:

Videospeler inladen...

Dat dezelfde problemen blijven opduiken, is geen grote verrassing, stelt wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel. "Dit is absoluut geen nieuw probleem. Die raket is eigenlijk voor een groot deel samengeknutseld uit stukken van de oude spaceshuttle. Dat is toch technologie die al zo'n 40 jaar oud is en daar ligt volgens sommigen het probleem", legt ze uit in het Radio 1-programma "De ochtend".

Het Amerikaanse Congres gaf in 2010 toestemming voor de maanmissie van de NASA, maar voegde er wel aan toe dat de bestaande systemen, de bestaande contracten en de bestaande technologieën van het spaceshuttleprogramma hergebruikt moesten worden. "Het plan was dus om het zo goedkoop mogelijk te houden, maar intussen zijn er wel andere brandstoffen dan die combinatie van vloeibare waterstof en vloeibare zuurstof", stelt Helsmoortel. "Maar goed, ook bij de spaceshuttle was het geen uitzondering dat pogingen vier, vijf keer uitgesteld werden en die traditie blijkt zich dus helemaal voort te zetten."

Beluister het gesprek met wetenschapswachter Hetty Helsmoortel in "De ochtend" op Radio 1:

Dat de lancering nu voor mogelijk enkele weken of zelfs maanden is uitgesteld, is vervelend voor de NASA, maar volgens Helsmoortel is het goed dat dit "eens in het volle daglicht gebeurt". "Het is onvoorzien, maar het toont aan wat wetenschap is, het is falen en opnieuw proberen. Het is ook een kans voor hen om te tonen hoe wetenschap, technologie en ruimtevaart werkt."

Lukt de testvlucht bij een volgende poging wel, dan is het moeilijkste zeker nog niet achter de rug, legt Helsmoortel uit. Dan volgt een test met een bemande vlucht, "toch ook niet onbelangrijk om het dan allemaal goed te hebben". En later volgt dan de maanlanding zelf, een ingewikkeld proces aangezien deze raket geen astronauten rechtstreeks naar de maan zal lanceren. "De astronauten zullen moeten overstappen in een nieuw systeem dat nu nog gelanceerd moet worden en permanent rond de maan zal vliegen, een soort overstapbasis, en daar zullen ze moeten overstappen op de maanlander die ook nog gebouwd en gelanceerd moet worden (door SpaceX van Elon Musk, red.)."

De NASA mikt op 2025, 2026, maar Helsmoortel verwacht dat het wellicht langer zal duren. Want het blijkt toch niet zo evident om mensen op de maan te brengen. "En dat doet me toch terugdenken aan wat een ongelooflijke prestatie dat toen geweest is. Tussen 1969 en 1972 hebben we een paar maanlandingen gehad en daarna niets meer. Heel dat proces om er opnieuw te raken, is op zich ook al heel boeiend."

BEKIJK - VRT NWS-wetenschapsjournalist Koen Wauters: "Geen goed teken dat dit probleem zich weer voordoet"

Videospeler inladen...

Meest gelezen