©  EPA-EFE

Remco Evenepoel panikeert niet na kleine minuut tijdverlies in Vuelta: “Ik hoop dat dit mijn slechte dag was”

Hij fietst al twee weken geweldig sterk in deze Vuelta, maar zaterdag vertoonde het pantser van Remco Evenepoel (Quick Step - Alpha Vinyl) voor de eerste keer barsten. De rodetruidrager werd op achterstand gereden door een sterke Primoz Roglic en enkele andere concurrenten: Roglic nadert zo tot op minder dan twee minuten van Evenepoel in het klassement. Evenepoel en teamgenoot Ilan Van Wilder maken zich vooralsnog geen zorgen: geen paniek was de boodschap van beiden.

Sam Varewyck, Jan-Pieter De Vlieger en Maarten Delvaux

“Ik denk dat ik op een andere slotklim al meer tijd heb gewonnen”, opende Remco Evenepoel zijn relaas in het flashinterview na de etappe. “Het was zeker niet mijn beste dag, ik kon niet versnellen toen Primoz Roglic aanviel. Maar ik sta nog altijd 1 minuut en 49 seconden voor hem in het klassement, dat is niets om over te panikeren. Nu moet ik herstellen en morgen proberen te overleven.”

Evenepoel kwam in de etappe van donderdag ten val, maar dat wilde hij zelf niet als excuus aanhalen. “Ik heb nog wat stijve spieren, maar na de rustdag zou het weg moeten zijn. Het is de tweede dag na de crash en dat is vaak een dag waarop je er last van hebt, maar dat ga ik niet als excuus gebruiken. Ik had gewoon mijn beste benen niet, dus ik hoop dat dit mijn slechte dag was in deze Vuelta.”

“Een beetje verrast door de stijgingspercentages”

“Het was sowieso een lastige rit”, analyseerde Evenepoel. “Veel lastiger en steiler dan ik op voorhand had verwacht. Geen lange etappe, maar wel veel hoogtemeters. Vooral in het laatste deel. Ik werd een beetje verrast door die stijgingspercentages. De beste renners konden wegrijden op een moment dat mijn benen vol met melkzuur liepen. Ik los op vier kilometer van de meet. Het is niet dat ik volledig parkeerde of instortte. Ik had gewoon niet de benen om te volgen op die steile stroken en moest gewoon mijn eigen tempo rijden. Al ging ik wel een klein beetje over mijn toeren in het begin. Ik kwam korter, maar verloor dan weer terrein. Had ik meteen mijn eigen tempo gezocht, dan zou ik misschien 15 à 20 seconden minder verloren hebben op Roglic. Maar zoiets gebeurt als het volop koers is. Enric Mas rijdt uiteindelijk ook maar 20 seconden weg van mij. Ik deed het eigenlijk niet echt slecht, Roglic was gewoon beter dan de rest en zijn team reed zo’n hoog tempo dat ze het ook gewoon verdienden om weg te rijden. Al heb ik liever niet meer zo’n groot tijdverlies om iet of wat comfortabel in de rode trui te staan.”

“Minder schrik voor Sierra Nevada”

“Van deze aankomst had ik meer schrik dan die van morgen op Sierra Nevada. Die klim wordt vlakker naar het einde toe en kan je makkelijker in het wiel zitten. Vandaag was het omgekeerd: vlakker beginnen en héél steil eindigen. Morgen is een héél andere koers en kan er weer iemand bovenuit steken. In de Ronde van Zwitserland presteerde ik niet zo goed op grote hoogte, maar toen had ik ook niet de vorm die ik vandaag heb. Ik heb nog altijd een voorsprong van 1 minuut en 49 seconden, dat is best veel. Ik ga proberen om het verlies morgen te beperken of die voorsprong stabiel te houden. Het is ook wel zo dat niemand ons onderweg helpt, we moeten alles altijd alleen doen. Ik hoop dat de jongens - inclusief mezelf - goed kunnen herstellen. Een nieuwe dag, nieuwe kansen. Mijn vertrouwen is intact. Waarom niet? Ik draag nog altijd de rode trui en ik heb hen ook al een paar keer gelost.”

Ilan Van Wilder: “Dit is geen ramp”

“We moeten niet panikeren”: dat was ook de boodschap van Evenepoels teamgenoot Ilan Van Wilder. “Roglic heeft ook al tijd verloren. Het kan gebeuren, maar het is geen ramp. Remco heeft zijn eigen tempo gereden en ja, hij heeft wat tijd verloren. Maar dat is niets om ons zorgen over te maken. Eerst kijken we naar morgen, dan is er een rustdag en daarna zien we wel wat er gebeurt.”

“Ik zei dat Roglic superbenen had op de klimmen. Ik reed een goed tempo, maar toen viel hij plots aan”, legde Van Wilder uit. “Normaal zit Remco dan snel in het wiel, maar nu duurde het even. Misschien was dat een teken dat hij vandaag iets minder was, maar wel nog altijd goed. Hij verliest geen tien minuten hé, het is 52 seconden. Dus niks om bezorgd over te zijn. Dat er morgen nog een zware rit komt? Ja, maar voor Roglic is dat hetzelfde. We proberen elke dag onze eigen race te rijden.” (Lees verder onder de foto)

Remco Evenepoel is nog steeds de rodetruidrager. ©  BELGA

Van Wilder gaf ook aan dat de slotklim moeilijker en vooral steiler was dan verwacht. “De klim daarvoor was een echte loper, maar Robert Gesink (Jumbo-Visma) zette daar een stevig tempo neer. Het was niet zo dat iedereen op de limiet zat, maar het ging wel hard. Dan moesten we ons positioneren naar de laatste klim toe. Toen viel Alejandro Valverde aan, wat eigenlijk niets uitmaakte. Ik wilde gewoon controleren, maar toen kwam Chris Harper (Jumbo-Visma) en die versnelde. Ik moest voorrang geven van de kop, ik gaf er nog eens een snok aan om het verder uit te dunnen. Blijkbaar had Roglic nog iets over en versnelde hij nog eens. Wat ik straf vind, want ik reed hard. Hij had waarschijnlijk wel goede benen vandaag, maar iedereen kan ook eens een goede of mindere dag hebben.”

Primoz Roglic: “Hopelijk kan ik dit volhouden”

De Sloveense titelverdediger hield het kort na de streep. “Het was een goede dag”, stelt Roglic. “Soms win je, soms verlies je. Hopelijk kan ik dit volhouden. Ik voel me beter nu. Ik sta nog wat achterop, maar de wedstrijd is nog lang. De jongens hebben goed werk geleverd vandaag. Ik ben blij deel uit te maken van het team, we zien wel wat er gebeurt de volgende dagen.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer