Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Paus grijpt in bij de Orde van Malta, de leiding van de ridderorde wordt ontbonden

Paus Franciscus heeft zaterdag een decreet gepubliceerd waarbij de leiding van de Orde van Malta wordt ontbonden en er nieuwe statuten komen. Tegen 25 januari volgend jaar moeten een nieuwe raad en een nieuwe Grootmeester -het hoogste ambt in de Orde- gekozen worden.

De Orde van Malta is een eeuwenoude katholieke ridderorde die teruggaat tot de elfde eeuw. Ze heeft een unieke status in het internationaal recht, met de mogelijkheid om volwaardige diplomatieke betrekkingen te onderhouden, en een zetel als permanente waarnemer bij de Verenigde Naties. Haar belangrijkste missie is humanitaire hulp bieden overal ter wereld. Zo is ze bijvoorbeeld erg actief tijdens de Oekraïense vluchtelingencrisis. De orde heeft zo'n 13.500 leden.

Maar sinds enkele jaren is er een crisis over het leiderschap. Na een jarenlange impasse gaf paus Franciscus in oktober vorig jaar aan kardinaal Silvano Tomasi de bevoegdheden om het interne bestuur te veranderen. De onderhandelingen hierover mislukten echter en dus grijpt de paus nu zelf in. De huidige soevereine raad wordt ontbonden: er komt een nieuwe, voorlopige raad die moet toezien op het bestuur. De dertien leden werden persoonlijk door paus Franciscus benoemd. Het nieuwe grondwettelijke charter gaat onmiddellijk in.

De interventie van het Vaticaan stuitte eerder al op kritiek binnen de Orde, omdat ze de soevereiniteit zou schenden. Maar in het pauselijke decreet van zaterdag wordt erop gewezen dat de organisatie een religieuze orde is, die dus van de Heilige Stoel afhangt en altijd speciale bescherming heeft genoten. Ook in het verleden waren er al pauselijke interventies, luidde het nog. De paus wees er ook op dat de hervorming gebeurde op initiatief van kardinaal Tomasi.

AGF Foto All rights reserved.

Meest gelezen