ANALYSE. “De net-niet-derby: centimeters maken uiteindelijk (niet) het verschil”

De vierde nul-nul uit de derbyhistorie zal niet de geschiedenisboeken ingaan. Al heeft dat slechts enkele centimeters gescheeld.

Zo kan het dus ook: alle lof voor de bedenkers van de Genkse Monopoly-tifo voor de wedstrijd. In tijden dat in voetbalstadions alleen nog anti-gezangen te horen zijn, ging de focus naar de trots op het eigen verleden. De aftrap van legende Branko Strupar paste perfect in dat plaatje, het uitblijven van incidenten voor en na de match gaf beide clubbesturen na afloop een tevreden gevoel.

Ook op het veld verliep de derby zoals een derby moet verlopen. VAR Verboomen eiste nog even het licht van de schijnwerpers op na een vermeende elleboog van Konaté maar een (soms te) ijverige ref Vergoote wendde het hoofd af en had niet al te veel moeite om de felle maar faire strijd in goede banen te leiden.

Uiteindelijk strandden beide ploegen op enkele centimeters van een hard bevochten zege. Het meeste initiatief en de beste kansen waren duidelijk voor de thuisploeg. Maar Paintsil en vooral Munoz zijn betere aangevers dan afwerkers, zodat een attente Schmidt geen wonderen moest verrichten om zijn netten schoon te houden.

Datzelfde gold voor Maarten Vandevoordt, die tijdens een adembenemend slot wél een keertje geklopt werd. Uitgerekend door de vermaledijde Gianni Bruno, hoofdrolspeler in een t-shirt-incident, waarvoor hij zich na de wedstrijd nog verontschuldigde. Bruno werd teruggefloten voor buitenspel, gespot door het arendsoog van lijnrechter Martijn Tiesters. De VAR-beelden gaven de Maaslander gelijk, de voetbalgoden knikten instemmend.

Een Truiense winning-goal zou gezien de kansenverhouding immers van het goede te veel geweest zijn, het doelpuntenloze gelijkspel was niet van de pot gerukt. Een uiterst gedisciplineerd STVV had niet zomaar de bus geparkeerd, de Kanaries toonden lef en probeerden vooruit te voetballen. Bovendien is ook verdedigen een kunst, demonstreerde Wolke Janssens. Limburger, ex-Genkspeler, ex-aanvaller.

De derby liet ons ook achter met vragen. Hoe zit het in Sint-Truiden met de toekomst van Bauer, plots in ere hersteld, en Koita, vorige week nog supersub en zaterdag in de tribune? Komt er voor dinsdagnacht nog versterking op de flank voor KRC Genk, nu Sor ook zelf heeft aangegeven dat hij zich neerlegt bij de beslissing van Slavia om hem niet te verkopen? Het aanbod van flankaanvallers met een zesde versnelling is bijzonder schaars, ondervindt Dimitri de Condé al van bij de start van zijn lange zoektocht.

Maar vooral: wanneer komt topschutter Paul Onuachu weer aan de oppervlakte? Het wordt een uitdaging voor coach Wouter Vrancken om de Gouden Schoen opnieuw te laten schitteren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer