Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers met het Bonheidense bestuur. © Erik Van Eycken

Bart Somers wil steden en gemeenten minder energie laten verbruiken: “Nu al jaarlijkse factuur van 255.000 miljoen euro”

Bonheiden -

Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) wil gemeente- en stadsbesturen aanmoedigen om deze winter aanzienlijk minder energie te verbruiken. Ook al zegt hij dat er geen verplichtingen worden opgelegd, raadt hij het sterk aan. “Bonheiden is een voorbeeld van een duurzaam bestuur”, legt hij uit.

Erik Van Eycken

Gezien de energiecrisis en de herfst die voor de deur staat, bundelde minister Bart Somers verschillende energiebesparende maatregelen die in de steigers staan bij gemeente- en stadsbesturen. De ‘inspiratielijst’ die samen met de VVSG (Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten) werd samengesteld, wordt naar elke Vlaamse gemeente gestuurd: “Ik leg zeker geen verplichtingen op, maar iedereen kan van elkaar leren. En vooral, we moeten nu handelen”, klinkt het in het gemeentehuis van Bonheiden.

De zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis, gemeenschapscentrum ’t Blikveld en de bib in Bonheiden. 

Stroom delen

“Bonheiden is een voorbeeld van hoe het wel kan. Voor elke gemeente of stad kunnen de besparingen anders zijn. In Bonheiden zet men niet alleen in op zonnepanelen, maar worden ook andere ingrijpende maatregelen genomen. De temperatuur gaat deze winter twee graden lager – en weet dat elke graad lager een besparing betekent van 7% – ook wordt verder geïnvesteerd in zonnepanelen. Het is nu zelfs mogelijk om overgeproduceerde stroom rechtstreeks te delen, dus ook met lokale bedrijven en gezinnen”, legt de minister uit. “Bij andere gemeenten kan het verschillen. Sommige gemeenten denken er bijvoorbeeld aan om het water van het openbaar zwembad met een graad te doen dalen. Sommigen schakelen om naar LED-verlichting of doven ’s avonds de straatverlichting.”

Schepen van Patrimonium Yves Goovaerts doet de plannen uit de doeken. © Erik Van Eycken

Daken

In de meerjarenbegroting van alle Vlaamse steden en gemeenten die voor de energiecrisis werd opgemaakt, swingt de energiefactuur al de pan uit: “Het gaat nu al over een jaarlijkse factuur van 255.000 miljoen euro. Gezien de crisis zal dit bedrag aanzienlijk stijgen. De EU vraagt nu om 15% te besparen.” De gemeente Bonheiden verwarmt met gas en ziet de energiefactuur serieus de hoogte in gaan. “We zoeken al jaren naar oplossingen. Zo isoleren we openbare gebouwen en integreren we groendaken”, zegt Bonheidens burgemeester Lode Van Looy (BR30). “Ook al hebben we veel maatregelen genomen – we verbruiken slechts de helft van vroeger – zien we de factuur verdubbelen. Dat betekent dat de rekening vier keer zo duur is geworden.”

De zonnepanelen op het dak van het Bonheidense gemeentehuis. © Erik Van Eycken

Extra zonnepanelen

Schepen van Patrimonium Yves Goovaerts (BR30) legt uit dat de samenwerking met energiecoöperatie Klimaan nog wordt uitgebreid en dat er extra zonnepanelen komen: “Momenteel liggen er zo’n 400 op openbare gebouwen, we willen op termijn gaan naar 700. Zo komen er ook te liggen op de vernieuwde Sint-Martinuszaal in Rijmenam.”

Schepen van Milieu Mieke Van den Brande (CD&V) voegt toe dat er ook werd geïnvesteerd in software die het energiegebruik in gebouwen monitort. “Als er eigenaardigheden opduiken, kunnen we onmiddellijk ingrijpen.” De gemeente wil vergaderingen van verenigingen ook clusteren in één gebouw. Het gemeentepersoneel krijgt binnenkort een incentive als ze actief bijdragen tot de verlaging van de energiefactuur. Schepen Vanmarcke (Open Vld) zegt nog dat het beloningssysteem waardoor kinderen ‘dukaten’ kunnen verdienen als ze met de fiets naar school komen, ook bijdraagt tot minder energiegebruik.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER