Direct naar artikelinhoud
NieuwsGroeipakket

Cd&v-voorzitter Mahdi wil volledige indexering van ‘het kindergeld’

Sammy Mahdi was vanmiddag te gast in de VTM NIEUWS-studio.Beeld VTM NIEUWS

Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi pleit voor een volledige indexering van het zogenaamde groeipakket, het vroegere kindergeld. Hij sluit zich vanmiddag in de VTM NIEUWS-studio aan bij een gelijkaardig pleidooi van partijgenoot Benjamin Dalle, Vlaams minister voor Armoedebestrijding, in De Zondag.

Video wordt geladen...

Om het hoofd te bieden aan de hoge energieprijzen, moeten volgens Mahdi een aantal stappen gezet worden, de belangrijkste op Europees niveau zoals het plafonneren van de energieprijzen en het loskoppelen van de elektriciteits- en gasprijs. Maar op Vlaams niveau kan er ook iets gedaan worden aan het groeipakket, het vroegere kindergeld, klinkt het.

Het Vlaams regeerakkoord voorzag in besparingen door het beperken van de indexering van het groeipakket tot één procent. “Maar we moeten kijken naar de realiteit van de dag en heel wat mensen hebben moeite om hun facturen te betalen”, stelt Mahdi, die een volledige indexering op de tafel van de Vlaamse regering wil leggen.

Geen beperking van huurindexering

De indexering van de huur beperken, is voor Mahdi dan weer geen goed idee. “Het loon wordt geïndexeerd, dus waarom de huur niet?”, vroeg hij zich zondagmiddag af. Wel pleit hij voor een vereenvoudiging van de huurpremies en het verlagen van de lasten op arbeid, een dossier van partijgenoot en federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem.

Daarnaast is Mahdi voorstander van een uitbreiding van het sociaal tarief tot de lage middenklasse, die vandaag uit de boot valt.

Snellere steun aan bedrijven

Mahdi wil ook snellere steun voor bedrijven en kmo’s. Eerder deze week liet de Vlaamse regering weten bijkomende maatregelen voor bedrijven te onderzoeken binnen de begrotingsbesprekingen, die dan zullen uitmonden in de Septemberverklaring op 26 september.

“Dat is te laat”, vindt de cd&v-voorzitter. “Onze bedrijven, de middenstand en zelfstandigen hebben veel sneller nood aan steun en perspectief om deze crisis door te komen”, aldus Mahdi. “Als we wachten tot eind september om in te grijpen, is ons economisch weefsel misschien al grotendeels weggevaagd. Dat zou dramatische gevolgen hebben”.

Hij pleit er dan ook voor om snel gebruik te maken van het Europees steunmechanisme voor lidstaten om steun aan te vragen wanneer zij economische schade leiden ten gevolge van oorlog in Oekraïne. De lidstaten kunnen bedrijven, en met name intensieve energiegebruikers, gedeeltelijk compenseren voor extra kosten als gevolg van uitzonderlijke stijgingen van de gas- en elektriciteitsprijzen.