© CN

Militair Tom biedt eerste hulp bij ongeval met twee doden in Genk: “Ik hoop dat de vrouw erdoor komt”

Genk -

Bij een zwaar ongeval op het kruispunt van de Swinnenwijerweg en Zuiderring in Genk vielen zondagnamiddag twee doden. Een motard reed in op een fietser.

Chris Nelis en Phillip Pergens

Het ongeval gebeurde rond 16.45 uur aan de oversteekplaats voor fietsers. De veertigjarige motorrijder en zijn passagierster (37), beiden uit Lanaken, reden er een fietser (85) uit Genk aan. Zowel de bestuurder van de motor als de fietser zijn ter plaatse overleden. De passagierster op de motor raakte ernstig gewond en werd naar het ziekenhuis overgebracht. Ze verkeerde in levensgevaar en haar toestand was zondagavond volgens de laatste informatie nog steeds kritiek.

“Onbeschrijfelijk leed”

De Lanakense burgemeester reageert zwaar aangeslagen. “Dit is werkelijk een onbeschrijfelijk leed voor iedere betrokkene”, zegt burgemeester Marino Keulen (Open Vld). “Een drama, anders kan ik het werkelijk niet beschrijven. Dit koppel is vandaag net zoals duizenden andere mensen vertrokken om te genieten van een mooie zomerse zondag. Het is een overgangstijd. De vakantie is net voorbij en de school nog maar net begonnen. Zovelen die een mooie dag dan aangrijpen om nog te profiteren. En na zo’n dag gaat iedereen er vanuit dat je veilig en wel thuiskomt. Dat het nu voor hen zo moet aflopen... Ik kan niet meer zeggen dan dat we met het bestuur van Lanaken vandaag enorm meeleven met de getroffen familie. We zijn als gemeente altijd bereid om te helpen waar we hulp voor deze mensen kunnen bieden”, aldus de burgervader van Lanaken.

De precieze omstandigheden zijn nog niet bekend, maar de hulpdiensten rukten massaal uit. Meerdere ambulances en mug-teams werden opgeroepen. De omgeving werd afgesloten voor alle verkeer. De lokale politie Carma is ter plaatse voor de eerste vaststellingen en het parket van Limburg werd ingelicht. Zij stelden een verkeersdeskundige aan om de situatie in kaart te brengen.

Niet durven te kijken

Eén van de eerste mensen die hulp bood was militair Tom Vermosen uit As. “Er reed nog één wagen voor mij toen het ongeval gebeurde”, zegt de man. “Ik heb mij onmiddellijk aan de kant gezet om te kijken of ik hulp kon bieden. Meerdere mensen waren gestopt en uitgestapt, maar ze durfden niet naar de slachtoffers te gaan. Aan de kant van de Swinnenwijerweg kwam nog een wagen aangereden. De vrouw die achter het stuur zat schreeuwde en kon er niet tegen die slachtoffers te zien.”

Militair Tom Vermosen uit As was er als eerste bij. ©  CN

Tom zelf rende naar het dichtstbijzijnde slachtoffer. Dat was de fietser. “Ik had al meteen een tourniquet bij voor het geval er iets afgebonden moest worden”, gaat Tom verder. “De fietser bewoog niet meer en was er zichtbaar erg aan toe. Ik kon ook geen polsslag meer waarnemen. Daarna heb ik mij geconcentreerd op de andere slachtoffers. Bij de motard had ik helaas eveneens snel door dat mijn hulp op dat moment weinig zou kunnen betekenen”, legt de militair uit.

Bewustzijn

Daarom focuste de man zich op de vrouw die achter op de motor zat. “Zij was ernstig gewond. Mijn voornaamste bekommernis was dat ze het bewustzijn niet zou verliezen. Ik ben dan maar blijven praten met haar tot de eerste hulpverleners arriveerden. Terwijl die met de eerste hulp bezig waren hield ik haar hoofd gefixeerd. Op die manier kan je voorkomen dat de verwondingen nog erger worden. Pas toen ze volledig in handen was van het MUG-team ben ik daar weggegaan.”

Tom ging zich bij een van de brandweerwagens wassen. “Want ik hing onder het bloed”, zegt Tom. “Ik hoop alleen dat de vrouw erdoor geraakt. Maar dit is werkelijk een immens drama”, besluit de getuige.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER