© Danny Claes

"Brood(doos)nodig": gevecht tegen lege brooddozen in Sint-Truiden

Sint-Truiden trekt 8.000 euro uit om honger op school aan te pakken. Alle scholen in de stad krijgen bonnen waarmee ze bij Truiense handelaars brood, beleg en fruit kunnen aankopen. Daarvoor werkt de stad samen met het online platform "brood(doos)nodig".

Uit een bevraging van de lagere en secundaire scholen in Sint-Truiden kwam aan het licht dat er nog altijd leerlingen met honger op school zitten. De stad wil daar nu komaf mee maken. "We hopen dat we met het project "Vergeten Brooddozen" geen enkel kind nog met honger op de schoolbank treffen", vertelt schepen van Armoedebestrijding Pascy Monette (Open VLD). “Alle scholen krijgen bonnen waarmee ze bij 24 Truiense handelaars brood, beleg en fruit kunnen aankopen. Op die manier kunnen de scholen onmiddellijk reageren wanneer een leerling een lege brooddoos of een ongezonde lunch met beschimmeld brood, pizzaresten of energiedrankjes bij heeft." 

Een kind met een hongergevoel kan zich minder of niet concentreren

Pascy Monette, schepen van Armoedebestrijding

De stad maakt in totaal 8.000 euro vrij voor het project "Vergeten Brooddozen". Dat komt overeen met 1 euro per leerling. “Met projecten als dit willen we zorgen voor gelijke onderwijskansen voor iedereen", zegt Monette. "Want een kind met een hongergevoel kan zich minder goed of zelfs helemaal niet concentreren op de schoolbanken, en dat willen we vermijden." 

© Danny Claes

Sint-Truiden ondersteunt ook het online-platform "Brood(doos)nodig". Vanaf maandag kunnen bedrijven, zelfstandigen, handelaars of inwoners daar geld doneren voor de zeven deelnemende scholen. Met dat geld kunnen de scholen dan gezonde voeding aankopen.

Meest gelezen