©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Personeel van gevangenis Wortel gaat 48 uur in staking na opstand van gedetineerden

Het personeel van de gevangenis van Wortel, een deelgemeente van het Antwerpse Hoogstraten, zal vanaf vandaag/maandag voor 48 uur het werk neerleggen. Aanleiding voor de staking is een opstand van gedetineerden, die de cipiers maar nipt wisten te vermijden.

Op 22 augustus zou een gedetineerde doodsbedreigingen geuit hebben aan het adres van een personeelslid, dat weigerde van de huisregels af te wijken. Er ontstond tumult onder verschillende gevangenen. De rust keerde terug toen vier oproerkraaiers in beveiligde cellen werden ondergebracht, klinkt het bij de socialistische vakbond.

LEES OOK. Gedetineerden gevangenis Wortel dreigen met brandstichting na incident met cipier

Volgens ACOD Justitie leidden een stakingsaanzegging en een eerste overleg met de regionale directie niet tot oplossingen op korte termijn voor aanhoudende problemen zoals “overbevolking, het overgooien van verboden materiaal en vooral, een algemeen aanvoelen dat gedetineerden zich onaantastbaar voelen vanwege het te zwak reageren op onaanvaardbaar gedrag binnen de gevangenismuren”.

Met de staking vraagt het personeel van de gevangenis in Wortel om structurele oplossingen voor de overbevolking en straffeloosheid, die de inrichting zou teisteren. Ook willen ze hiermee hun medeleven betuigen aan de collega’s die fysieke en mentale gevolgen ondervinden van de agressie in de gevangenis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER