Europese gasprijs stijgt meer dan 30 procent door langer dichtblijven Nord Stream 1

Zoals gevreesd is de Europese gasprijs maandagochtend op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam met bijna een derde omhooggeschoten. Reden is de beslissing van het Russische bedrijf Gazprom om de gaspijpleiding via Duitsland naar de rest van West-Europa Nord Stream 1 langer zal dichtblijven. Gazprom wees daarbij op technische problemen.

Na enkele minuten handel was de gasprijs in Amsterdam iets gedaald, maar ze noteerde nog zowat een kwart hoger dan vrijdag bij sluiting van de beurs. De Nederlandse TTF-futures voor levering over een maand noteerden omstreeks 8.10 uur op 270 euro per megawattuur (+26 procent).

De Nord Stream 1-pijpleiding was vorige woensdag stilgelegd voor onderhoud. Normaal had er zaterdag weer gas door moeten vloeien, totdat Gazprom liet weten dat de heropstart uitgesteld moest worden, naar eigen zeggen door een olielek in een compressorstation.

Er is vrees dat Gazprom de gasleveringen via Nord Stream 1 helemaal niet meer gaat hervatten. Moskou verlaagde de toevoer van gas eerder al tot 20 procent van de maximale capaciteit. Ook hiervoor droeg Gazprom technische problemen als reden aan. Rusland stuurt nog wel gas via een route door Oekraïne naar Europa, maar dat is niet voldoende om de gestopte leveringen door Nord Stream 1 te compenseren.

Vorige week was de gasprijs in Europa nog met bijna 40 procent gedaald. Eind augustus werden recordwaardes bereikt van rond de 350 euro per megawattuur.

“Gazprom liet last minute weten dat ze kampen met een lek en dat ze niet weten wanneer ze het probleem kunnen oplossen”, zo verklaarde energie-expert Thijs Van de Graaf (UGent) zondag nog. “Sommige traders houden zelfs al rekening dat dit niet meer voor deze winter zal zijn. Er is dan maar één logische marktreactie: dat de prijzen opnieuw de lucht in zullen gaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER