AFP
Volledig scherm
© AFP

Europese gasprijs stijgt door langer dichtblijven Nord Stream 1: wat met onze factuur?

De Europese gasprijs is maandag uiteindelijk zo’n 11 procent hoger geëindigd, nadat eerder op de dag de prijs nog een derde hoger was geschoten. De Europese gasprijs ging vanochtend op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam omhoog na het besluit van het Russische staatsgasconcern Gazprom van vrijdag om de leveringen via de belangrijke pijplijn Nord Stream 1 langer stil te leggen. Gazprom wijst daarbij op technische problemen. Woensdag werd de pijpleiding tussen Rusland en Duitsland via de Oostzee al voor drie dagen stilgelegd vanwege onderhoud.

129 reacties

  • ralph ernst

    2 jaar geleden
    Wanneer zijn de Europaische instanties eindelijk van plan om hier in te grijpen ? Het kan toch niet dat enkele rijke zakken slapend rijk worden op de rug van honderden miljoenen burgers. Hieraan moet er een stop komen en neem hun gerust hun woekerwinsten weer af door middel van taksen. Dit is ongehoord zoals het nu loopt !
  • Petrus Dijkzeul

    2 jaar geleden
    Tussenpersonen die handelen in gas worden nu slapend rijk.
  • Jo Nijs

    2 jaar geleden
    de oorzaak van de hoge gasprijs is Duitsland en niet Rusland ! Dankzij de eengemaakte markt is er maar 1 europese prijs voor elektriciteit, maar ze waren vergeten dat de grootste gasslurper in bed lag met Poetin. Die koopt nu alle gas op en creeert eigenlijk schaarste voor alle andere partijen zoals Belgie. En dan durven net die nog een oproep te doen voor "solidariteit" tussen de landen en vaardigen ze steunmaatregelen af die enkel gelden in Duitsland, de rest laten ze in de kou staan !!
  • Nico Van Damme

    2 jaar geleden
    En EU koopt Russisch gas omgezet in vloeibare vorm (LNG) via China in maar betaald er een stuk meer voor.
  • eric reynebeau

    2 jaar geleden
    Hetgeen nu gebeurt is gewoon de doorsnee werkman terug in de armoede duwen. Is al lang een doorn in het oog van de betere klasse dat een werkmens zich ook een mooie wagen kan permiteren en 2 maal per jaar op reis gaat. En het gaat hun deze keer lukken wees maar zeker.