© Flip Franssen/Hollandse Hoogte

Kom op tegen Kanker waarschuwt: “Charlatans maken misbruik van kwetsbare patiënten”

Kom op tegen Kanker waarschuwt voor “charlatans die patiënten valse hoop geven en gigantische sommen vragen voor een alternatieve behandeling”. Patiënten mogen hun klassieke behandeling nooit zomaar laten vallen en moeten overleg plegen met hun arts als ze een aanvullende therapie willen starten. Dat zegt Hedwig Verhaegen, directeur Kennis en Beleid van de organisatie. Hij reageert daarmee op drie verdachte sterfgevallen in een kliniek van een Duitse natuurarts. Onder de slachtoffers is een vrouw uit Beveren-Waas.

Volgens Kom op tegen Kanker zijn vooral patiënten die niet meer kunnen genezen gevoelig voor de praktijken van kwakzalvers. De organisatie beklemtoont dat de reguliere behandeling op een wetenschappelijke basis berust en de meeste kans op genezing biedt. Als een patiënt nood heeft aan een aanvullende therapie moet hij dat met de behandelende arts bespreken.

Dat betekent volgens Verhaegen niet dat kankerpatiënten hun heil niet mogen zoeken in andere middelen om sneller te herstellen of meer levenskwaliteit te krijgen. In het patiëntenmagazine Leven somde de organisatie enkele valabele opties op. Zo kan mindfulness helpen tegen angst en stress, beweging tegen vermoeidheid en acupunctuur tegen misselijkheid. Zolang ze niet in de plaats komen van de conventionele behandeling en er niet mee interfereren, hebben ze hun waarde. Een arts kan daarover uitsluitsel geven. Sint-janskruid helpt bijvoorbeeld wel tegen depressie, maar zorgt voor een snellere afbraak en dus ook een verminderde opname van kankergeneesmiddelen.

Klaus Ross, de oprichter van de kankerkliniek in Brüggen die in opspraak is gekomen, heeft intussen op zijn website bevestigd dat een van zijn patiënten is overleden. Maar er zijn in totaal drie verdachte overlijdens, onder wie de vrouw uit Beveren. De 55-jarige Vlaamse leed aan pancreaskanker in een palliatieve fase. De patiënten zouden een infuus met glucoseblokkers gekregen hebben. Volgens de website van Klaus Ross kost de tienweekse alternatieve kankerbehandeling 9.900 euro. De kliniek is voor onbepaalde duur gesloten. Het Duitse gerecht voert een onderzoek en roept andere patiënten op om te getuigen over het centrum.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER