Oekraïens tegenoffensief in het zuiden is succesvol, zegt president Zelenski

De Oekraïense president Volodomir Zelenski heeft in een nachtelijke televisietoespraak bevestigd dat het Oekraïense leger vooruitgang boekt in het tegenoffensief dat het vorige week startte. Hij bedankte verder ook zijn troepen voor de succesvolle inname van drie nederzettingen, twee in het zuiden en één in het oosten. Het is niet geweten om welke exacte gebieden het gaat.  

In een nachtelijke televisietoespraak heeft de president van Oekraïne Volodomir Zelenski bevestigd dat het Oekraïense leger gebieden in het zuiden en het oosten van het land heeft heroverd. Vorige week werd er gespeculeerd over een mogelijk Oekraïens tegenoffensief in de regio van Cherson, maar Rusland bleef ontkennen dat de Oekraïense troepen er aan gebiedswinst hebben gedaan. Volgens het Russische leger heeft Oekraïne "zware verliezen" geleden tijdens een "mislukte aanvalspoging". 

In zijn nachtelijke televisietoespraak spreekt de Oekraïense president nu wel van een succesvolle start van het tegenoffensief. Zelenski sprak zich niet uit over welke exacte gebieden nu juist heroverd werden. Het zou gaan om twee nederzettingen in het zuiden en een derde nederzetting in het oosten. Daarnaast zou het leger ook heel wat gebiedswinst hebben geboekt in het oosten van Oekraïne. Zelenski bedankte zijn troepen in de speech voor het "bevrijden" van de gebieden in de Donetsk-regio. 

In een tweet van Kirilo Timosjenko, hoofd van het presidentieel bureau, verscheen een foto waarin soldaten een Oekraïense vlag hijsen in een dorp in de zuidelijke regio die de centrale focus van het tegenoffensief zou zijn. Het zou gaan om het dorp Visokopillja, maar die informatie werd nog niet onafhankelijk bevestigd. De regio rond de stad Cherson werd vroeg in het conflict veroverd door Russische troepen. 

Meest gelezen