Studentenkoten worden fors duurder: "80 euro per maand extra of geen kot", maar kan dat zomaar?

De hoge energieprijzen en de inflatie doen ook de prijs van studentenkoten stijgen. Radio2 ontvangt van verschillende ouders berichten over forse prijsstijgingen. “Het is de prijsstijging aanvaarden of geen kot hebben”, zegt één van de getroffen ouders. Maar wat zijn de regels?

Over enkele weken start het academiejaar. Veel studenten trekken dan ook weer naar hun kot. En voor dat kot betalen veel studenten dit jaar een pak meer dan vorig academiejaar.
Radio2-luisteraar Joke Mahu heeft twee studerende kinderen. Ze betaalt vanaf september voor elk kot 75 euro meer dan vorig jaar. “Elke maand 870 euro huur betalen, en dan heb je alleen nog maar een kot.”

Luisteraar Griet Vanhorebeke heeft zelfs een ander kot moeten zoeken voor haar twee zonen. “De huurprijs werd met respectievelijk 100 en 150 euro verhoogd. Dat is onbetaalbaar.”

Geen keuze

Ook Kristl Ramharter ziet het kot van haar zoon duurder worden. “Begin augustus kregen we het bericht van de huisbaas dat we vanaf september 80 euro per maand meer zullen moeten betalen. De huur wordt geïndexeerd met 30 euro en de verbruikskosten voor gas, elektriciteit en water worden opgetrokken met 50 euro per maand.”

Het duurdere kot komt nog eens bovenop de stijging van onze eigen energiefactuur. We betalen nu maandelijks honderden euro's meer.

Radio 2-luisteraar Kristel Ramharter

Nochtans is Kristl bewust op zoek gegaan naar een betaalbaar kot. “We hadden een budget voor ogen van 350 euro. Voor die prijs was het vorig jaar al moeilijk om iets te vinden, maar nu is het helemaal onmogelijk."

Kristl heeft even getwijfeld om het kot op te zeggen. “Mijn zoon heeft vorig jaar de eerste maanden gependeld. Maar hij was zoveel tijd kwijt door de slechte treinverbinding en de vele springuren in zijn lessenrooster, dus we zullen de meerprijs gewoon betalen.”

Wat zeggen de regels?

Veel luisteraars vragen zich af of een huurprijs zomaar mag worden verhoogd door de hoge energiekosten. Voor studentenkamers bestaan er aparte regels rond prijsverhogingen.

  • Je betaalt een all-in-prijs
    De huurprijs mag niet verhoogd worden zolang het contract loopt. Huur je het volgende jaar hetzelfde kot verder, dan mag de huurprijs enkel geïndexeerd worden. Je kan de indexatie ook zelf berekenen met de huurcalculator via statbel.fgov.be. Enkel bij het afsluiten van een nieuw contract met een nieuwe huurder mag de eigenaar de prijs verhogen.
  • Je betaalt een vaste kost voor energie bovenop de huurprijs
    Elke maand betaal je een vast bedrag of forfait voor energie, ongeacht je werkelijke verbruik. Dat bedrag is vooraf bepaald. Een verhuurder mag dit bedrag niet verhogen zolang het contract loopt. Ook de huurprijs mag niet verhoogd worden. Huur je volgend jaar hetzelfde kot? Dan mag de vaste kost wel verhoogd worden. De huurprijs mag enkel geïndexeerd worden.
  • Je betaalt een voorschot voor de energiekosten bovenop de huurprijs
    Elke maand betaal je een voorschot voor de energiekosten. Op het einde van je huurcontract wordt er een eindafrekening van je werkelijke verbruik gemaakt. Heb je meer voorschot betaald dan je verbruikt hebt, dan krijg je geld terug. Heb je meer verbruikt dan je vooraf betaald hebt, dan zal je moeten bijbetalen.

    De voorschotten en de huurprijs mogen gedurende de looptijd van je contract niet verhoogd worden. De verhuurder kan wel voorstellen om het voorschot te verhogen gezien de hoge energiekosten, maar de keuze is aan jou. Aan het einde van de huurperiode mag het voorschot wel verhoogd worden, de huurprijs mag hij enkel indexeren.

Meest gelezen