Rusland geeft Europa schuld voor Nord Stream 1-sluiting

Rusland heeft maandag herhaald dat de westerse sancties tegen het land de oorzaak zijn van de volledige sluiting van de Nord Stream 1-pijpleiding tussen Duitsland en Rusand. Dat deed Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov in een telefoongesprek met journalisten. Hij zei dat de sancties “chaos veroorzaken” op vlak van onderhoud aan de pijplijn en ontkende dat de sluiting van de pijplijn politiek gemotiveerd is om Europa af te sluiten van Russisch gas.

gjs

De Nord Stream 1-pijpleiding was vorige woensdag stilgelegd voor onderhoud. Normaal had er zaterdag weer gas door moeten vloeien, totdat Gazprom liet weten dat de heropstart uitgesteld moest worden, naar eigen zeggen door een olielek in een compressorstation.

Er is vrees dat Gazprom de gasleveringen via Nord Stream 1 helemaal niet meer gaat hervatten. Moskou verlaagde de toevoer van gas eerder al tot 20 procent van de maximale capaciteit. Ook hiervoor droeg Gazprom technische problemen als reden aan. Rusland stuurt nog wel gas via een route door Oekraïne naar Europa, maar dat is niet voldoende om de gestopte leveringen door Nord Stream 1 te compenseren.

LEES OOK. Europese gasprijs stijgt meer dan 30 procent door langer dichtblijven Nord Stream 1

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER